Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vrtulníky při požáru australské buše

Bez nich by to hašení prostě nešlo.

Na přelomu let 2004/2005 vznikl v Austrálii velký požár buše. Na tom není až tak nic divného, takové požáry tam jsou každý rok. Tento byl však oproti předchozím nejrozsáhlejší za několik posledních desetiletí. Hodně lidí při něm bylo zraněno, několik i zemřelo. Shořelo mnoho domů, zemědělské půdy a všeho dalšího, co stálo plamenům v cestě.
Pozemní jednotky australské Rural Fire Service jsou na tyto požáry vybaveny rozmanitou automobilovou technikou. Ta byla nasazena na všech dostupných místech, kam se nedostala, tam pomohla hasící letadla a hlavně helikoptéry. A o nich a jejich pilotech je tento článek.
Jak uvidíte ve fotogalerii, tak piloti požárních vrtulníků v průběhu hašení musí podávat opravdu nadlidské výkony. Létat za poměrně silného větru, když ovzduší je plné kouře a tím pádem je viditelnost na samé hranici povolené meze, není žádná sranda. Létaní za takových povětrnostních podmínek vyžaduje na pilotech nejen psychickou a fyzickou zdatnost a velkou zkušenost, ale i kus odvahy. Dle nejrůznějších světových odborných médií a internetových diskusních fór jsou právě australští piloti, kteří provádějí požární lety, jedni z nejlepších na světě.
Na hašení požárů buše poskytují hasičům vrtulníky a jejich osádky soukromé firmy jako např. Sydney Helicopters, Blue Sky Helicopters, McDermott PTY, Helicopters Australia, Helicorp PTY atd.
Vrtulníky jsou několika typů a to Bell 204, 206, 214, 412, Squirrel AS 350 B3/BA, Eurocopter EC-120. Ty jsou ve vlastnictví firem, nebo je firmy mají v pronájmu z USA. Jako hasící zařízení se nejčastěji používá odnímatelná nádrž se sací hubicí a čerpadlem. Její objem je 1100 l, naplněná je za 57 sekund. Je to typ s označením SIMPLEX Model 310 Fire Attack Belly Tank system. Dále je to hasící nádrž TH-1F-1385 HP s objemem 1500 l. Samozřejmě se používají i u nás známé bambi vaky, ty mají objem 1500 – 3000 l.
Jako speciál je v Austrálii používán z USA pronajatý vrtulník Sikorski S-64 Skycrane v počtu 3 kusů. O něm zde již článek byl.
Malá zajímavost na konec. Když požár vegetace dosáhl velkých rozměrů a začal ohrožovat zasahující hasiče a jejich techniku, tak na pomoc přispěchala armáda, resp. její letectvo. To na místo vyslalo obrovské transportní vrtulníky Boeing Vertol 114/voj. označení H-47 Chinnok. Na ně byla popruhy zavěšena požární vozidla a poté byla transportována i s hasiči do bezpečí.
Sdílet