Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Soutěž Iron Fireman v mediích

Česká media informovala o soutěži Železný hasič.Česká televize odvysílala třikrát reportáž v pořadu Dobré ráno, TV Galaxie informovala o soutěži ve večerních zprávách.Rádio Impuls v den soutěže provedla tři živé vstupy .Tištěné media Deník Blesk , Deník Právo, Večerník Praha , Metro , MF Dnes celkový náklad všech tištěných deníků informujících o IF přesáhl jeden milion výtisků

Večerník Praha
PANKRÁC – Má na sobě helmu, kabát, dýchací přístroj a trenýrky. Tak vypadá typický adept na titul Iron Fireman (Železný hasič). Několik desítek odvážlivců z řad záchranářů si v neděli dalo dostaveníčko na Pankráci u budovy bývalého Motokovu, čímž uzavřely Týden hasičů, který se od minulého pondělí konal v hlavním městě. Na startující čekaly tři silové disciplíny a navíc nepříznivé počasí. Necelé tři minuty stačily vítězi soutěže Železný hasič na zdolání 23 pater v budově bývalého Motokovu. Kláním vyvrcholil Týden hasičů v Praze.

„Pojď, makej, nevzdávej to!“ pokřikují kamarádi na závodníka, který do kopce vleče čtyři hadice o celkové váze 90 kilogramů. „Teď, když prší, je ta váha ještě větší, protože hadice jsou nasáklé vodou. Navíc povrch klouže, takže první disciplína není žádná legrace,“ hubuje na nepřízeň počasí jeden z organizátorů akce Martin Kavka.

Po pětiminutové pauze musí závodník absolvovat další disciplínu. V ní přenáší dva kanystry o celkové váze 50 kilogramů a překonává dvě dvoumetrové bariéry. Nejtěžší část – výběh do 23. poschodí výškové budovy – čeká na závodníka po dalším krátkém odpočinku.

Stojíme na vrcholu schodiště, z vysílačky se náhle ozve hlášení, že muž právě vyběhl. Dvě minuty je napjaté ticho. Náhle se ozve mohutné oddychování. „Je tak šest pater pod námi, občas se tam mihne,“ odhaduje časoměřič. Nakonec se zpocený a k smrti vyčerpaný muž sesune v cíli na židli. Má anabázi za sebou.

„Nejrychlejší čas měl Rastislav Pecník, zástupce hasičského sboru z Banské Bystrice, který na vrchol vyběhl za 2,44 minut. Vyhrál tak i celkově,“ uvedl Kavka. V součtu tří disciplín byl Pecníkovi nejtvrdším konkurentem Zdeněk Koutník z Prahy, který zaostal o pouhých osm vteřin.

Odměnou pro vítěze není jen skleněná trofej a menší finanční částka. „Prvních pět závodníků se stane členy eurotýmu, který bude objíždět podobné akce na starém kontinentu,“ uzavřel organizátor.

České slovo

PRAHA – Vyběhnout v plné výstroji, vážící několik desítek kilogramů, co nejrychleji do 23. patra pražské výškové budovy Motokov na Pankráci – takový úkol stál před 30 hasiči z České republiky a Slovenska, kteří ze zúčastnili nedělní soutěže o Železného hasiče. V klání podle organizátora soutěže Jiřího Vítka zvítězil Rastislav Pecník z Banské Bystrice. Pražští hasiči za velkého zájmu lidí předvedli i slaňování ze 104 metrů vysoké budovy, po jejím plášti běželi hlavou dolů. Tuto výšku dokážou zdolat za 15 sekund
Sdílet