Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zničil zemědělský objekt

Dvanáct jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů likvidovalo od pondělního večera požár zemědělského objektu v areálu Školního zemědělského podniku Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Žabčicích na Brněnsku.

Požár, který byl na operační středisko HZS ohlášen 31. ledna v 19.02 hodin, vznikl v celodřevěné kolně o rozměrech cca 80 krát 20 metrů, v níž bylo uskladněno zemědělské závěsné nářadí (pluhy, brány atd.), kompresory a další technika. V době příjezdu první jednotky hasičů byla téměř celá kolna v plamenech. Protože uvnitř bylo silně zakouřené prostředí a hrozilo celkové vzplanutí objektu, hasiči v dýchací technice nasadili čtyři vodní proudy a v obci zřídili čerpací stanoviště a kyvadlovou dopravou vody do místa zásahu. K vysoké intenzitě požáru, jehož plameny šlehaly až do výše cca 20 metrů, přispěla silně hořlavá střecha z několika vrstev asfaltové lepenky a asfaltových nátěrů. Hasiči současně ochlazovali sousední zděnou halu o rozměrech cca 30 krát 30 metrů, v níž bylo uskladněno pět tun zemědělských hnojiv. Přestože se nepotvrdilo podezření, že oheň zasáhl také část hnojiv, velitel zásahu na místo povolal zástupce referátu životního prostředí MÚ Židlochovice a starostu Žabčic a policisté uvědomili obyvatele okolních domů, aby neotvírali okna a zabránili vniknutí zplodin hoření do obytných prostor.
Požár byl lokalizován ve 20.22 hodin, zásah však pokračovalo celou noc a ještě během úterního dopoledne několik jednotek hasičů dohašovalo lokální ohniska doutnajících zbytků objektu. Likvidace požáru byla ukončena 1. února v 10.38 hodin. Dřevěný objekt byl požárem zcela zničen, na sousední zděnou halu se požár nerozšířil. Při zásahu nebyl nikdo zraněn, celkovou škodu na zničené kolně a poškozené zemědělské technice vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 1,5 milionu korun. Příčina vzniku požáru je dosud v šetření, mezi pracovními verzemi vyšetřovatelé nevyloučili dětskou hru, úmyslné zapálení a nedbalost při zacházení s otevřeným ohněm. V odpoledních hodinách požářiště prohledá psovod se psem cvičeným na vyhledávání stop po hořlavých látkách.

Kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

Foto: HZS JmK
Sdílet