Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z hor – 1 část

Město Tanvald, jeho hasiči a jejich technika.

Dne 1. 12. 2004 se v firmě THT Polička uskutečnilo předání třetího lesního speciálu CAS 24 na podvozku MB UNIMOG U 5000/3850 DOKA. Terénní speciál nechalo pro své hasiče vyrobit město Tanvald, které se nachází na rozhrání Krkonoš a Jizerských hor.Právě proto se město rozhodlo pořídit hasičům cisternu, která je vyrobena na již zmiňovaném podvozku.V hornaté oblasti hasiči využijí přednosti auta s vysokou průchodností terénem.
Jen pro srovnání:nejvyšší bod v katastru Tanvaldu , Tanvaldský Špičák je o téměř 400 metrů výše než je položená stanice SDH.
Byl jsem přítomen při předání CAS v Poličce a na tanvaldských hasičích bylo jasně vidět, jak jsou šťastní, že mají nové výjezdové auto. Do té doby měli přes 30 let starou cisternu na podvozku LIAZ a od Libereckého kraje zapůjčenou Avii. Obě požární vozidla byla již ve věku, kdy jejich udržení v provozuschopném stavu bylo problematické a neefektivní.
Město Tanvald zažádalo o dotaci na koupi nové CAS na GŘ HZS a tato dotace ve výši 2,000.000,–Kč mu byla přidělena. Radnice však musela na dofinancování nákupu auta a jeho požární výbavy uvolnit ze svých prostředků přes 4,000.000,–Kč.
Při výběru dodavatele bylo osloveno několik firem a vítězem se stala THT Polička.V této firmě brali vážně představy tanvaldských hasičů a snažili se vyrobit nástavbu tak, aby co nejvíce splňovala požadavky pro náročný provoz v této horské oblasti. Hasiči si sami vybrali některé vybavení, které chtěli mít v nástavbě. Podvozek tohoto speciálu je znám jako nosič nástaveb pro zimní a letní údržbu silnic.V THT dokázali využít těchto předností pro konstrukci CAS.Tuto CAS nebudou využívat jen hasiči z Tanvaldu, ale velkého pomocníka při zásazích v okolí Tanvaldu bude mít i HZS Libereckého kraje.
Město Tanvald má rozlohu 12,46 km2. MěÚ Tanvald se stal v rámci reformy veřejné správy od 1. 1. 2003 úřadem obce s rozšířenou působností. Správní obvod MěÚ Tanvald je vymezen územím obcí a měst Albrechtice v Jizerských horách, Desná, Harrachov, Jiřetín pod Bukovou, Kořenov, Plavy, Smržovka, Tanvald, Velké Hamry a Zlatá Olešnice. Správní obvod MěÚ Tanvald čítá 22. 000 obyvatel a má rozlohu 190,6 km2.
Nadmořská výška středu města se pohybuje od 450 do 460 m.n.m. Již zmiňovaný Špičák je položen ve výšce
831 m.n.m. Katastrálním územím města prochází také významný silniční tah na Krkonoše a Polsko E 65 Praha –Harrachov a silnice 1/14 Liberec-Jablonec nad Nisou-Tanvald.V zimě se velmi často stává, že silnice v Jizerských horách jsou obtížně sjízdné. Hasiči teď budou moci v každou roční dobu vyjet nejen k požárům těžko dostupných horských chalup, penzionů a jiných objektů, ale využívat tento speciál např.i k vyproš­ťování zapadlých a havarovaných aut, a možná i k dopravě lékaře. Nejbližší stanice profesionálních hasičů jsou ve Velkých Hamrech a v Jablonci nad Nisou a v místní výjezdní jednotce dobrovolných hasičů s terénním speciálem mají nového účinného partnera pro překonávání požárů v horských lokalitách Tanvaldska. Město pořídilo hasičům i nový pohotovostní automobil FIAT Ducato, kterým chtělo podpořit mimo jiné i aktivity SDH v požárním sportu a práci s mládeží..
Za minulý rok vyjížděl místní sbor celkem k 21 událostem. Jednalo se nejen o technické zásahy, ale i o hašení požárů v méně přístupném terénu.
O tom, jak CAS slouží hasičům,a čím je toto auto speciální,se budete moci dočíst v dalším článku.

autor: VÁCLAV HAKL
Sdílet