Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči se zimy neleknou

Výcvik leteckých záchranářů hasičů s vrtulníkem v extrémních zimních podmínkách

Lezecké družstvo hasičů HZS Zlínského kraje naplánovalo a uskutečnilo speciální cvičení leteckých záchranářů v extrémních zimních podmínkách. Cvičení proběhlo za podpory a účasti vrtulníku Letecké pátrací a záchranné služby Přerov v těžkém terénu. Jako oblast cvičení byly vybrány nepřístupné lesní a skalní terény Pulčínské skály, Francova Lhota a Javorníky.

Cvičení se účastnilo 12 specialistů hasičů záchranářů HZS Zlínského kraje, kteří si během sedmihodinové akce vyzkoušeli záchranné a evakuační práce v těžkých klimatických podmínkách. Hasičům ztěžovala práci mlha, silný vítr a mráz. V těchto podmínkách museli také provést vyhledávání, lokalizaci a transport raněných pomocí vrtulníku SAR AČR.

Zvláštní pozornost a obdiv si zaslouží mimořádná práce pilota vrtulníku, který i přes nepřízeň počasí dokázal až s neuvěřitelnou přesností pracovat se svým strojem a podporovat záchranáře. Navádění vrtulníku v silném větru a v mlze vyžaduje obrovské zkušenosti a cit pro akci.

Tento výcvik se stal díky rozmarům počasí a terénu velmi kvalitní prověrkou záchranářů hasičů a hlavně posádky vrtulníku SAR.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet