Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Proč hořelo ve skladu barexu ? Chyba svářeče.

Dne 7. 2. 2005 byly na tiskové konferenci HZS Zlínského kraje zveřejněny výsledky šetření skupiny vyšetřovatelů hasičů k požáru ze dne 2. 2. 2005 v Chropyni.

Skupina tří vyšetřovatelů hasičů ze Zlínského kraje provedla po uhašení požáru velmi podrobné ohledání místa. Podařilo se sestavit přesný časový plán této mimořádné události, zajistit potřebné svědky a stopy. Příčina vzniku požáru byla objasněna už dne 3. 2. 2005, ale právě pro zajištění důležitých součástí pro vyšetřování byl její výsledek zveřejněn až dnes.

Vyšetřovatelé zjistili, že příčinou vzniku požáru byla nedbalost dvou svářečů, kteří v prvním patře výrobní haly likvidovali staré výrobní technologie a stroje pomocí plynové soupravy. Při práci s plynovou soupravou došlo k odlétnutí žhavé okuje, která propadla do nižšího patra na palety s uskladněným barexem, který se vznítil. Případ je i nadále v šetření policie. Oba svářeči pracovali pro soukromou firmu smluvně najatou na provádění likvidačních prací.

Požár byl hlášen dne 2. 2. 2005 před 14. hodinou a ukončení všech zásahových akcí hasičů bylo uzavřeno téměř po dvaceti hodinách prací na místě. To dokládá mimořádnou náročnost operací na místě požáru a rozsah této události.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

Článek o požáru jsme samozřejmě přinesli.

Sdílet