Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požáry, nehody a tak dále …

Všem čtenářům se omlouvám ale díky nefunkčnímu připojení jsem nemohl vkládat články. Proto Vám teď přinášíme souhrn zajímavých případů za posledních pět dní.

Dne 10. 2. 2005 v 15:24 hod. byli hasiči informováni o požáru v rodinném domě v obci Březůvky. Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Březůvky. Po příjezdu na místo zasahovala už uvnitř domu místní dobrovolná jednotka hasičů. Průzkumem bylo zjištěno, že k požáru došlo v prostoru koupelny. Požár zasáhl především tuto část domu a okolní místnosti. Na odvětrání silně zakouřených prostor domu museli hasiči použít přetlakovou ventilaci a při zásahu pracovali v dýchacích přístrojích. Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Jako příčina vzniku požáru byla určena technická závada na elektrickém bojleru v koupelně. Způsobená škoda byla vyčíslena na 100.000 Kč. Při zásahu a požáru nedošlo ke zranění.

10. 2. 2005 v 14,31 hodin Praha 1 Smetanovo nábřeží
Jednotka HZS Praha ze stanice v Sokolské ulici likvidovala pomocí tlakové vody požár automobilu Citroen Berlingo v motorovém prostoru. Příčina požáru je závada palivové systému.


10. 2. 2005 v 11,40 hodin Praha 6, Ve Višňovce
Jednotky HZS Praha ze stanic 2 a 7 likvidovaly dvěma C proudy požár půdní vestavby rodiného domku. Z domku vyvedena majitelka domku ( starší žena okolo 80 let).Požárem byla poškozena půdní vestavba. Příčina vzniku požáru je v šetření.

Dne 10. ledna 2005 v 0.23 hodin byl na operační středisko hasičů oznámen požár dílny výrobny nábytku ve Valech na Přeloučsku. Na místo ihned vyjeli profesionální hasiči z Přelouče. Jelikož při příjezdu jednotky na místo události byl již celý objekt v plamenech a ze střechy vycházel silný dým, na místo byly přivolány posily, a to jednotka profesionálních hasičů z Pardubic a tři dobrovolné jednotky z obcí Choltice, Přelouč a Valy. Prvořadým úkolem hasičů bylo vypnout elektrický proud a zlikvidovat požár. Hasiči dostali požár pod kontrolu během dvaceti minut a za zhruba dalších dvacet minut byl požár zcela zlikvidován.
Plameny stačily poničit celý objekt včetně polotovarů pro výrobu nábytku. Po likvidaci požáru provedli hasiči kontrolu mezistropní konstrukce, aby nedošlo k opětovnému vznícení a následnému rozšíření požáru. Příčina vzniku požáru je v šetření, ale není vyloučeno úmyslné založení požáru. Na místo okamžitě vyjeli policejní a hasičští vyšetřovatelé, kteří zajišťují stopy a případ vyšetřují. V dopoledních hodinách bude na místo přivezen i speciálně vycvičený pes na vyhledávání hořlavých látek a policejní technici. Škoda byla předběžně stanovena na 500 tisíc korun. Událost byla ukončena v 03.46 hodin.


9.února HZS Královéhradeckého kraje, územní odbor Rychnov nad Kněžnou. V 11:22 hodin vyjížděli hasiči z požární stanice Dobruška k vyproštění nákladního vozidla v Olešnici v Orlických horách. Jednalo se o cisternu převážející propan-butan, která skončila v příkopu. Na místo zasahovali i dobrovolní hasiči z Olešnice v Orlických horách a dále byl povolán vyprošťovací automobil z Hradce Králové. Cisternu se podařilo vyprostit ve večerních hodinách

9. 2. 2005 v 10.16 hod,Praha 6,Atletická
Jednotka HZS Praha vyprostila řidiče nákladního automobilu který při vysypání převrátil automobil na bok. Řidič byl předán ZZS.</b


9. 2. 2005 V 6.54 HOD,PRAHA 7,PLYNÁRNÍ
Jednotka HZS Praha likvidovala jedním C proudem v dýchací technice požár
jedné místnosti a vybavení rockového klubu.

Dne 8. února 2005 krátce po jedenácté hodině dopolední byl na operační středisko hasičů oznámen požár domu v Hlinsku. Na místo okamžitě vyjela profesionální jednotka z Hlinska. Jelikož se jednalo o velmi rozsáhlý požár byly na místo přivolány posily z řad profesionálních hasičů z Chrudimi a tři dobrovolné jednotky. Při příjezdu hasičů byla již střecha v plamenech. Hasiči museli evakuovat celé horní patro domu. Požárem byla zasažena celá střecha. Hasičům velmi komplikoval hašení silný mráz, který doplnil ještě silný vítr.
Práce hasičů v mrazivém počasí je velmi komplikovaná. Hrozí mnoho rizik. Dochází k zamrzání čerpadel, hadicových vedení a armatur, voda použitá na hašení neodtéká, ale vytváří na konstrukcích, přístupových cestách a požární technice silné vrstvy ledu a tím dochází k omezení pohybu hasičů. Při mrazu také dochází k podstatně intenzivnějšímu hoření, způsobenému teplotním rozdílem hoření a okolí. Toto všechno platilo i při dnešním zásahu. Ten již trvá několik hodin a hasiči zůstanou na místě pravděpodobně až do večerních hodin. Na místě události bylo zřízeno zázemí pro hasiče, kteří se mohli v mrazivém počasí alespoň zahřát horkým čajem a polévkou. Na místo ihned vyjeli hasičští vyšetřovatelé, kteří nyní zjišťují, co bylo příčinou vzniku požáru. Škoda není přesně stanovena,ale už teď je odhadována na minimálně dva miliony korun. 
Sdílet