Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči a zdravotníci cvičili společně

Výcvik hasičů – leteckých záchranářů a Zdravotnické záchranné služby Královéhradec­kého kraje

Dne 9. února proběhl v areálu královéhradecké fakultní nemocnice výcvik hasičů – leteckých záchranářů Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje a Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje. Jednalo se o nácvik záchrany a transportu pacientů v podvěsu z těžko dostupných terénů. Výcvik byl prováděn za pomocí Letecké služby Policie České republiky s vrtulníkem EC 135.

Jednalo se o zkušební provoz, který byl od 1. února 2005 spuštěn po dohodě MV – Generálního ředitelství HZS ČR a Zdravotnickou záchrannou službou Královéhradeckého kraje. Výcviku se zúčastnilo osm hasičů – leteckých záchranářů, patnáct lékařů a zdravotníků Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Výcvik hasičů – leteckých záchranářů HZS Královéhradeckého kraje probíhá, za podpory Letecké služby Policie České republiky, dvakrát ročně. Skupinu leteckých záchranářů tvoří třináct příslušníků HZS Královéhradeckého kraje. Ti musejí každoročně projít výcvikem v trvání 24 hodin (8 hodin teoretická část, 16 hodin praktická část). Cvičí se především:
§ slaňování z vrtulníku,
§ záchranné lety v podvěsu pod vrtulníkem – zajištění zachraňované osoby a její transport,
§ práce s palubním jeřábem – určený ke spuštění nebo vyzdvižení záchranáře, zachraňované osoby, vybavení a materiálu.
Hasiči – letečtí záchranáři cvičí např. vytažení zraněné osoby z motorového člunu na vodě v podvěsu pod vrtulníkem, záchranu osoby zavěšené na konstrukci domu taktéž za pomoci záchranáře v podvěsu pod vrtulníkem. Výcvik je dále zaměřen na komunikaci mezi záchranáři a pilotem vrtulníku za pomocí palubního radiového zařízení (interkom) a vizuální komunikace.

Každý roky je pro tento výcvik předepsáno několik leteckých hodin od Ministerstva vnitra (MV). Osoby, které se podílejí na záchranných pracích pomocí vrtulníku, musí být vyškoleny a vycvičeny dle „Směrnice pro provádění záchranných prací s letadly MV provozovanými Policií České republiky Leteckou službou“ a musí mít platný průkaz leteckého záchranáře.

Letečtí záchranáři jsou schopni se pomocí vrtulníku rychle přepravit na místo události, kde již nestačí nasazení např. požární techniky nebo člunů, účinně zasáhnout a zachránit ohrožené osoby.

K záchranným pracím se kromě výše zmiňovaného vrtulníku EC 135 používají vrtulníky typu BELL 412 – vrtulník střední hmotnostní kategorie a MI 8 – vrtulník těžší váhové kategorie využitelný pro záchranné práce.



nstržm. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet