Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rychlé tání zvedalo hladiny

Víkendové oteplení způsobilo rychlé tání sněhu a přineslo tak nebezpečí záplav. V některých krajích České republiky, kde se rozvodnily místní toky, museli zasahovat hasiči.

V jižních Čechách u Českého Krumlova museli rozbíjet ledy, které utvořily nebezpečnou bariéru. Na horách naopak vzhledem k silnému větru hrozí závěje a sněhové jazyky. Vydatné sobotní srážky a tání sněhu způsobily vzestup řek a potoků v Karlovarském kraji. V Chebu na Ohři byl v neděli ráno vyhlášen 2. stupeň povodňové aktivity, v Karlových Varech-Drahovicích a v Tepličce na Teplé byl tento stupeň pouze dosažen. Podle předpokladů dispečinku Povodí Ohře se dá očekávat pokles. „Vzhledem k velkému množství vody to ale bude trvat delší dobu,“ uvedla dispečerka. „Voda z rybníku se vylila přes hráz, zaplavila střed obce a dokonce vyplavila dílny a sklady zemědělského družstva. To se stalo naposledy tak před dvaceti lety,“ popsal Jaroslav Zeman z Trstěnic na Chebsku s tím, že záplavy provázel silný vítr a tak v obci večer dvakrát vypadl proud. Hasiči v kraji vyjížděli celou noc především k čerpání vody ze sklepů. V Tršnicích na Chebsku vyprošťovali auto, které uvízlo ve velké kaluži vody.

Přes víkend se zvedly i hladiny některých jihočeských řek. Druhý stupeň platí nyní na Skalici ve Varvažově na Písecku a v Lenoře na Vltavě. První stupeň je vyhlášen na Nežárce v Lásenici na Jindřichohradecku a na Lužnici v Bechyni. Na řadě míst zasedají povodňové komise, například v Blatné, kde se řeka Lomnice rozlila do zahrad a polí. Rybáři zde od časného rána uvolňují stavidla okolních rybníků, která ucpal led. Vedoucí dispečinku Povodí Vltavy Jiří Baloun uvedl, že horní toky řek už jsou po kulminaci a největším problémem jsou nyní ledy, které postupují níž. Týká se to například Otavy na Strakonicku a Písecku.

Hasiči z Volyně od rána rozbíjejí ledy v řece Volyňce a odčerpávají vodu z jednoho sklepa rodinného domu. Vytahovali také osobní auto zatarasené ledy ve Starých Dobrkovicích u Českého Krumlova. V tomto místě vznikla v noci nebezpečná ledová bariéra. „Opět se potvrdilo, že řeka Polečnice je pro Krumlov daleko nebezpečnější než Vltava,“ řekl českokrumlovský starosta František Mikeš. Podle něj řekou pluly nejen tunové kry, ale i dřevo ze skládky a klády.

Hladiny některých středočeských řek se vlivem vydatných srážek a tajícího sněhu dále zvyšují. Druhého stupně v noci na neděli dosáhla Blanice v Louňovicích pod Blaníkem, jejíž výška hladiny byla 274 centimetrů a do třetího stupně jí zbývá ještě 24 centimetrů. Řeka stále stoupá, i když její růst se zpomaluje. První povodňový stupeň, tedy stav bdělosti, platí také na Berounce ve Zbečně na Rakovnicku, na Doubravě ve Žlebech na Kutnohorsku, na Chotýšance v Libeři na Praze-západ, na Mastníku v Radíči a na Sázavě v Nespekách. Hladina Svratky na Žďársku se v noci prudce zvýšila, v Unčíně mají strach z ledových ker a záplav. Hladina Svratky ve stanici Borovnice v noci na neděli stoupla o 37 centimetrů a ráno se přiblížila k prvnímu povodňovému stupni. Po dešti se prudce zvýšily i hladiny dalších toků na Vysočině: Želetavky u Jemnice na Třebíčsku, Oslavy u Velkého Meziříčí i řeky Jihlavy u Ptáčova.

První stupeň povodňové aktivity v neděli ráno překročila hladina říčky Balinky na Žďársku. Ze soboty na neděli se zvedla o 66 centimetrů.

Dne 13. 2. 2005 ve 14:57 hod. byli hasiči informováni o nutnosti zásahu na norných stěnách v Ostrožské Nové Vsi. Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že stoupající hladiny v odvodňovacích kanálech u Ostrožské Nové Vsi částečně narušily položené norné stěny na zachytávání ropných látek z havárie cisterny dne 24. 1. 2005. Norné stěny byly hasiči provizorně opraveny k zajištění jejich funkčnosti. Tyto norné stěny byly položeny po ukončení zásahu hasičů soukromou firmou, která dále zajišťovala likvidaci ropné havárie po dopravní nehodě cisterny. Až do dnešních dnů jsou položeny záchytné norné stěny na zadržení zbytků ropných produktů v odvodňovacích kanálech. Na místo také okamžitě vyjeli zástupci firmy z Ostravy, kteří si zajistí další opravy a pomoc.

Dne 13. 2. 2005 ve 13:03 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při řešení ohrožujícího stavu na řece Dřevnici ve Zlíně. Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na řece Dřevnici, před jedním z jezů na Bartošově čtvrti, je asi sto metrů dlouhá vrstva ledových ker, která brání v plynulém průtoku vody v řece. Na místo byl povolán odborník z Povodí Moravy, který po obhlídce situace prohlásil, že tento stav není nijak ohrožující. Dalším průzkumem v okolí Bartošovy čtvrti bylo zjištěno, že došlo k výraznému zvýšení hladiny napouštěcího kanálu do zlínské teplárny. Ledové kry a ledový sníh zde zablokovaly průtok a hladina vody se zvedla. Místy dosahovala voda až deset centimetrů pod veřejné mosty. Hasiči pomocí trhacích háků uvolňovali přes třicet minut ledové sevření a podařilo se tak jejich úsilím zvýšit průtok a snížit hladinu vody. Zástupcům teplárny bylo doporučeno uzavřít vpusť z řeky Dřevnice do tohoto kanálu, po dobu hrozícího nebezpečí.
Sdílet