Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

40 lidí evakuováno při požáru sklepů

Dne 14. 2. 2005 ve 21:02 hod. byli hasiči informováni o požáru obytného domu ve Vsetíně.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se čtyřmi vozy, včetně vysokozdvižného žebříku. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru ve sklepě známého pavlačového domu na ul. Smetanova, který je určen pro sociálně slabé rodiny.

Hasiči, kteří přijeli na místo do jedné minuty od výjezdu, zjistili, že došlo k požáru bloku asi pěti celodřevěných sklepních kójí. Hasiči pronikli k místu požáru v dýchacích přístrojích a snažili se co nejdříve požár lokalizovat.

Během zásahu bylo z domu evakuováno 40 osob, včetně dětí. Požár vylákal z domu další dav zvědavých spoluobčanů, kteří postávali venku a sledovali zásah. V tu chvíli musela státní i městská policie uzavřít průjezd ulicí Smetanova, aby nedošlo k dopravní nehodě s chodci. Vlivem mrazu se postupně obyvatelé domu vraceli do svých bytů a doprava byla obnovena asi po jedné hodině.

Požár vznikl v těsné blízkosti větrací šachty čtyřpodlažního domu a hrozilo rozšíření požáru do vyšších pater. Hasiči postupně požár uhasili, kdy museli vynášet hořící věci ze sklepů a dostávat se k jednotlivým ohniskům lokálních požárů. K odvětrání silně zakouřených prostor domu použili hasiči přetlakovou ventilaci. Teprve po důkladném uhašení požáru a odvětrání domu se mohli zbylí nájemníci vrátit kolem jedenácté večer do svých bytů. Na místo se dostavil také starosta města, který byl připraven řešit náhradní ubytování pro spoluobčany.

Při požáru došlo ke zranění jednoho muže, který utrpěl popáleniny na 30% těla a ještě večer byl transportován do nemocnice v Ostravě. Ten byl z místa požáru odvezen zdravotnickou záchrannou službou před příjezdem hasičů. Původní informace o zranění dvou mužů nadýcháním kouře se během večera oficiálně nepotvrdila.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo prvotně ohledáno. S podrobným šetřením se pokračuje dnes dopoledne. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 100.000 Kč.

aktualizováno

Dnes dopoledne proběhlo v místě požáru podrobné ohledání místa činu za přítomnosti vyšetřovatele hasičů i policie. V době požáru se zde nacházelo několik osob, které manipulovaly s vysoce hořlavou a těkavou látkou. Pro podezření ze spáchání trestného činu si případ k šetření převzala policie.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet