Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kamion plný masa skončil na boku

Dne 15. 2. 2005 v 04:37 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při havárii kamionu u Valašské Polanky.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se zásahovým vozidlem, kterou později posílila jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se speciálním protichemickým vozidlem, a také jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jeřábem.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u Valašské Polanky, na známé křižovatce silnic I. tříd, řidič kamionu projel do svodidel, která prorazil a sjel ze srázu k potoku. Po havárii se celý kamion s nákladem vepřových půlek převrátil na bok a část tahače s chladírenskou nástavbou se dostala do vody. Při havárii došlo k poškození nádrže a drobnému úniku (do 10 l) pohonných hmot. Hasiči bleskově položili na říčku nornou stěnu k zachycení uniklé nafty. Z poškozené nádrže vyčerpali hasiči asi 180 litrů pohonných hmot do náhradních nádob. Po sedmé hodině došlo k vystřídání směny zasahující na místě v patnáctistupňovém mraze.

Krátce po deváté hodině na místo dorazil také jeřáb hasičů ke zvednutí kamionu, který měl cestou k zásahu také problémy s dojezdem na zledovatělých vozovkách.

Hasiči pomáhali s překládkou masa a masných výrobků, kterých bylo v nákladu 6,5 t. Vykládka masa trvala hasičů a zaměstnancům vlastníka přes dvě hodiny. K vyproštění havarovaného kamionu byl na místo povolán speciální těžkotonážní jeřáb soukromé firmy. Samotné vytažení kamionu probíhalo od 14:00 hod. a vyzdvižen na silnici byl v 15:15 hod. Nákladní auto se nejdříve převrátilo na kola a následně bylo vytaženo na vozovku. Po vytažení vraku hasiči provedli úklid místa havárie, zlikvidovali zbytky uniklé nafty a složili nornou stěnu.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet