Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požáry opět sužují Austrálii

SYDNEY 8. října – Desítky požárů se opět šíří australskou stepí. Oheň se dostal až k předměstí Sydney, kde zničil nejméně osm domů a mnoho dalších už je v plamenech.

Přes dvě stovky lidí z okolí Sydney musely být evakuovány. Nejsou zatím hlášeni žádní zranění, ale řada hasičů a obyvatel postižených míst byla hospitalizována, protože se přiotrávila kouřem. Informovala o tom agentura AP.

Australský stát Nový Jižní Wales stižený několika měsíci sucha zasáhlo 74 požárů. Nejhůře je postižena oblast Engadine, kterou museli místní obyvatelé kvapem opustit pouze s nejnutnějšími osobními věcmi.

Rozšíření požáru směrem do Sydney se snaží za vydatné pomoci 370 požárníků zabránit pět vrtulníků, které hořící domy zalévají vodou z kontejnerů. Televizní záběry ukazují oblaka kouře, která jsou vidět už z centra města, a majitele domů, kteří zalévají své příbytky vodou, aby je chránili přes rostoucím žárem.

Hasiči se až s příchodem tmy a tedy s ochlazením začnou snažit také oheň hasit. Nyní je živel zcela bez kontroly. Naděje dodávají meteorologové, kteří očekávají ve středu propad teploty z 30 na 20 stupňů Celsia.

Podle televize zuří požár také u jaderného reaktoru v Lucaských výšinách na jihozápadě Sydney. Zařízení ale není v ohrožení.
Zatím nejhorší požáry zažila Austrálie loni, kdy bylo stovkou požárů zničeno více než 170 domů a přes půl miliónů hektarů lesů a polí. Některé požáry založili nudící se děti na školních prázdninách. I nyní jsou v Austrálii prázdniny, podotýká agentura AP.

Zdroj:ČTK
Sdílet