Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

K požáru pěšky ve sněhu

Dne 3. 3. 2005 v 09:15 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v obci Lopeník. Hned po příjezdu nastaly vážné komplikace.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu, kterou posílily jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Strání, Starý Hrozenkov a Bánov. Zálohovou jednotku na stanici vytvořili členové SDH obce Březová.

Problémy nastaly hned při jízdě jednotek k místu zásahu, kdy hlavní komunikace byla zablokovaná autobusem a sněhovou bariérou. Jednotky se proto musely vrátit a do obce Lopeník přijely náhradní trasou. Po příjezdu do obce musela být všechna vozidla odstavena, protože navazující místní komunikace třetí třídy byla zcela zavátá sněhem a nebyla průjezdná pro žádnou hasičskou techniku.

Hasiči pobrali nejnutnější vybavení a s dýchacími přístroji na zádech vyrazili na místo požáru. V metr hlubokém sněhu si museli prošlapat cestu k 2 km vzdálenému hořícímu domu. Mimořádně fyzicky náročný výstup do členitého terénu byl i pro trénované hasiče těžkou zkouškou. Po všech předchozích problémech se hasiči k hořícímu domu dostali přesně hodinu po oznámení události na tísňovou linku. Během další hodiny se k domu postupně prodrali další přijíždějící hasiči z dobrovolných sborů.

Po dosažení místa byl zjištěn rozsáhlý požár střechy, která již byla zničena a požár prostoupil do obytných částí domu. Před hasiči pomáhalo na místě několik dobrovolníků a hlídka policie. Všichni společně se zapojili do hašení požáru s cílem zamezit jeho šíření a uchránit alespoň některé části domu.

Už při odstavení zásahových vozidel v obci bylo jasné, že do terénu nebude možné vést dálkovou dopravu vody. Jediným hasebním prostředkem tak zůstal sníh, který byl všemi zúčastněnými nahazován lopatami na dům. I přes veškerou snahu asi dvaceti mužů se jen s těmito omezenými prostředky nepodařilo účinně bojovat proti ohni. Silný vítr stále více podporoval hoření a zásah byl velmi složitý. Hasičům se podařilo z domu včas vytáhnout dvě plynové láhve na propan-butan, několik osobních věcí a část vybavení. Hasiči v hořícím domě zasahovali v dýchacích přístrojích, jejichž použití bylo omezeno dodávkou dalších lahví se vzduchem. V kotli a kovovém sudu se hasiči pokoušeli rozpouštět sníh na provizorních ohništích, ve snaze získat alespoň trochu vody na hašení.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Požár zcela zničil střechu v délce 20 m nad celým domem a místnosti hospodářské části. Přestože se hasičům podařilo zásahem uchránit několik obytných místností a jejich vybavení, není možné dům za současného stavu obývat. Způsobená škoda byla vyčíslena na 450.000 Kč. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na elektroinstalaci domu. Na místo se dostavil také starosta obce, který majitelům zničeného domu nabídl možnost náhradního ubytování.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet