Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozhovor s Vítkem Havlišem

O tom, že se soutěž IRON FIREMAN 2002 vydařila není pochyb. Nemalou zásluhu na tom měl také známý moderátor a zpěvák Vítek Havliš, kterému jsme položili několik otázek týkajících se této soutěže a dalších zajímavých témat

Musím přiznat, že pro mě bylo milým překvapením, když jsem se dozvěděl, že budeš moderovat soutěž IRON FIREMAN 2002. Dokážeš si vzpomenout co Ti proběhlo hlavou, když si se dozvěděl, že tuto soutěž budeš moderovat? Vybral sis moderování této soutěže sám nebo Ti Rádio Impuls nějakým způsobem tuto práci nařídilo?

- No dá se říct, že mi zavolala programová ředitelka rádia a zeptala se mě, jestli nemám čas a chuť moderovat právě Vaši akci. Chvilku jsem koukal do diáře a když jsem zjistil, že mám volno, tak už jsem víc neřešil. Asi mi proběhlo hlavou, že to bude náročný, a taky bylo… Ale moc příjemná a hezká práce…

Řekněme, že jsi byl na malou chvíli také laickým divákem soutěže IRON FIREMAN 2002. Jak se Ti soutěž líbila? Je něco, co by si na této soutěži a jejím prostředí vylepšil?

- Na soutěži jako takové asi ne… Nelíbilo se mi moc počasí, ale to asi nikdo na světě ovlivnit neumí :o) I když, vlastně jo… Bylo mi trochu líto, že diváci nemohli vidět nejnáročnější disciplínu – vyběhnutí do 23. patra budovy City Empiria. Co s tím nevím… Ve Francii to měli jednodušší, protože tam hasiči běhali po Eiffelovce, takže na ně bylo alespoň trochu vidět… Byla to pro mě ojedinělá akce a myslím, že i pro veřejnost hodně atraktivní.

Teď trochu odbočíme od soutěže IRON FIREMAN 2002. V nedávné době byly rozsáhlé povodně. Jak si je prožíval, postihly Tě nějakým způsobem? Vnímal si nějak práci záchranářů?

- Naštěstí ne… Bydlím v oblasti, která je vodě hodně vzdálená, takže jsem přímo problémy s vodou naštěstí neměl. Ale práci záchranářů jsem vnímal hlavně při přípravě zpráv v Radiu Impuls. Myslím, že jste si vedli skvěle. A to nejenom vy, jako hasiči, ale vůbec všichni lidi z tzv. silových resortů (armáda, policie apod.)

Máš státní zkoušku z psychologie, sociologie, sociální práce a hospodářské korespondence. Jak tyto obory využíváš při své práci?

- Využívám to možná trochu při moderování různých akcí. Myslím, že dokážu vycítit, jak jsou lidi naladění a když dostanu přiměřeně prostoru, tak je zvládnu snad i dostat na svojí stranu :o) No a hospodářskou korespondenci – díky ní hodně rychle píšu na počítači – takže stíhám připravovat zprávy a třeba u toho ještě odpovídat na otázky v tomhle rozhovoru…

Jako moderátor pořadu Snídaně s Novou určitě občas dostáváš informace o požárech nebo požární ochraně. Máš pocit, že v té chvíli této problematice trochu rozumíš? Stalo se Ti, že si někdy nevěděl o čem je řeč?

- Mám být upřímný…? Tak tomu moc nerozumím… Teda spíš nerozuměl jsem, teď po Iron Firemanovi už ale myslím spoustě věcí rozumím… A pamatuju si, jak jsem pár dní před Iron Firemanem mluvil ve Snídani s Novou právě o týhle akci a použil jsem tam několik neodborných výrazů a hned mi přišel mail od nějakýho rozčilenýho hasiče, že po domě se nesbíhá, ale slaňuje atd. Tak to jsem asi v tu chvilku nevěděl, o čem je řeč :o)

Jakou akci by jsi nikdy nemoderoval?

- Nad tím jsem nedávno taky přemýšlel… Nemám moc rád sportovní utkání – asi bych ho dokázal moderovat, ale ne komentovat… Ale jinak mi snad žádná akce nevadí. Nemám rád, když je akce špatně připravená, takže bych asi dokázal odmítnout moderování bez mikrofonu… Nemám tak silný hlasivky.

Co si myslíš o úrovni, jakým je lidem prezentována požární ochrana v různých médiích? Myslím tím například informace o požárech, různých zásazích hasičů nebo požární prevence.

- Myslím, že by informací o požárech a zásazích mohlo být víc. Problém je ale podle mě na obou stranách. Protože dělám v médiích, tak vím, že sehnat kolikrát informace od hasičů je celkem tvrdý oříšek. Nikdo nechce nic říct… A to je myslím škoda. Na druhou stranu ani my, novináři nejsme bezchybní a často dokážeme zprávu třeba nechtěně zamotat… A co se týče požární prevence…? Nemyslím, že to je téma pro komerční média… Bohužel.

Viděl nebo zažil si někdy požár na vlastní kůži?

- Jojo, viděl… Bylo mi asi 5 let a šel jsem s tátou ze školky. Kousek od našeho domu hořel barák a hasiči evakuovali lidi z hořících oken. Chvilku jsme u toho stáli a mně se pak o tom zdálo a nemohl jsem spát. Strašně jsem tenkrát v noci brečel…

Chtěl by si někdy zažít s hasiči výjezd k zásahu?

- Už jsem asi vyrostl, protože na tuhle otázku odpovídám jasně: JO CHTĚL A HNED. A doufám, že se tam někdy s Váma podívám :o) Chtěl bych vidět hasiče při práci… Strašně Vaši práci obdivuju… Vlastně riskujete každý den život a to jen tak někdo nedokáže… Fakt jste machři!

Prozradím, že jsem se spolu bavili o tvé diplomové práci, která se týkala homosexuality v naší republice. Server pozary.cz se této problematice také věnoval, jelikož jsme zjistili, že hasičem nemůže být člověk, který má problémy se sexuální orientací. Co si o tom myslíš? Považuješ postoj státních úředníků, kteří tento předpis sestavili, za správný?

- Nechci ten postoj úředníků moc hodnotit. Myslím, že kdyby se o této problematice rozhodovalo třeba dneska nebo za pár let, tak už by se na to koukali jinak. Myslím, že jejich odůvodnění, že by homosexuálové museli mít svoje šatny a sprchy, je hloupost. Navíc si opravdu nedovedu moc představit, jakým způsobem se sexuální orientace u hasičů testuje… Myslím, že nijak a že u Vás stejně spousta gayů pracuje. A nemyslím, že by z toho vznikaly nějaké větší problémy. Možná by stálo za to se na ministerské úředníky obrátit znovu. Třeba ani netuší, co jejich předchůdci vymysleli…

Na soutěži IRON FIREMAN 2002 si řekl, že se Ti server pozary.cz líbí. Je něco co by si mu vytknul nebo naopak, co se Ti na něm hodně líbí?

- Líbí se mi moc… Ale jako novinářovi mi tam chybí aktuální on-line informace o výjezdech… Ale mám pocit, že slibujete změnu, kde už by se i tohle mělo objevit, že jo? Tak to potom nebude mít absolutně chybu. Ten server je dělanej moc dobře a je vidět, že to dělají lidi, který to moooc baví… Super!

Jak vlastně vnímáš internetový svět?

- Velmi pozitivně… Velmi… :o) Miluju internet a díky práci mám i spoustu příležitostí po něm brouzdat… Je to skvělý místo pro získávání informací, ale taky pro seznamování a bohužel i pro urážení… Zrovna na jednom serveru se teď baví tím, že mě tam sprostě urážejí… Ale to je holt život. Beru to sportovně.

Všiml jsem si, že tvoje internetové stránky nelze zařadit mezi amatérská práce. Inspirovaly Tě nějaké? Jsou tvým vlastním dílem nebo jsi využil služeb nějakého profesionála?

- Díky za uznání :o) Musím říct, že jsem se nikde neinspiroval. Jedinou inspirací byl obal mojí desky, protože jsem potřeboval aby stránky byly v podobným duchu. Jinak jsem si je celý vyrobil sám. Už si je dělám od roku 98 a doufám, že se zlepšuju… Můžete posoudit na www.vitekhavlis.cz . Dokonce jsem se naučil dělat i Flashové animace…

V září vyšlo tvé debutové album JEN TY A JÁ. Proč si ho vlastně vytvořil? Leželo Ti něco na srdci, co prostě muselo ven?

- To ani ne… Udělal jsem ho proto, že jsem ho udělat chtěl a hlavně mě ta muzika, co na něm je hrozně baví. Líbí se i některým Djům na diskotékách a lidem údajně taky… Problém mám akorát trochu s distribucí, ale už to řešíme. Je to odpočinkový taneční popík s mými vlastními texty.

Co Ty a fanoušci, jak s nimi vycházíš? Stalo se Ti někdy, že Tě nepříjemně obtěžovali?

- I to se stalo… Čas od času se najde někdo, kdo někde vyhrabe moje telefonní číslo a pak se baví tím, že mi posílá textovky nebo telefonuje. Většinou nereaguju a ono ho to přestane bavit. Jinak se svými fanoušky vycházím myslím moc dobře. Třeba fan-club se mi rozrůstá opravdu hezky a jsem moc rád.

Na konec položím několik triviálních otázek. Jaké je tvé šťastné číslo, co nejraději děláš ve volném čase a jakou muziku rád posloucháš?

- ŠTASTNÉ ČÍSLO: nevím, nikdy jsem ani nesázel, ani jsem to nijak nevnímal.

- VOLNÝ ČAS: nejraději se válím v posteli a nebo dělám něco na počítači –muziku, texty, stránky… Nemám rád moc večírky a diskotéky… Spíš když už mám volno, tak si ho užívám a lenoším…

- MUZIKA: To co je na mojí desce. Oddechový taneční popík a eurodance jaký se dělá např. v Německu (např. ATB, Dance Nation atd.)
Sdílet