Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Trám v komíně zapálil střechu

Dne 14. 3. 2005 v 00:14 hod. byli hasiči informováni o požáru střechy obytného domu v Luhačovicích.

Na místo okamžitě vyjely jednotky profesionálních hasičů z Luhačovic, Zlína a Uherského Brodu, které posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Luhačovice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru střechy a půdního prostoru.

Hasiči bleskově natáhli několik proudů vody a požár se snažili lokalizovat s cílem zamezit jeho rozšíření do obytných částí domu. Celkové hasební a likvidační práce byly ukončeny až po třech hodinách zásahu s nutností rozebrání střešní konstrukce a vyčištění půdního prostoru.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo předběžně ohledáno s tím, že podrobné vyšetřování proběhne v denní dobu. Požárem způsobená škoda byla předběžně odhadnuta na 500.000 Kč.

Vyšetřovatel hasičů provedl v dopoledních hodinách podrobné ohledání místa požáru s cílem zjistit příčinu jeho vzniku. Šetřením bylo zjištěno, že požár vznikl na dřevěném trámu zazděném v komíně a dále se rozšířil na celou střešní konstrukci. Majitelé domu uvedli, že je probudil praskot v domě, uviděli kouř a zjistili požár na střeše. Před příjezdem jednotek se snažili požár hasit zahradní hadicí, což bylo ale málo účinné. Podle vyšetřovatele se tak v praxi znovu potvrdilo soustavné zanedbávání čištění komínů a jejich revize. Ty jsou ostatně dány i jako povinnost zákonem, ale drtivá většina lidí je nedodržuje.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet