Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mejdan se špatným koncem

Hrůzný pohled čekal na hasiče, kteří vyrazili k požáru bytu v neděli, třináctý říjnový den. Před domem ležel mrtvý muž, u vchodu těžce popálená žena. Jediná osoba, která by mohla pomoci zjistit přesnou příčinu požáru tvrdí, že si na nic nevzpomíná. I tak může dopadnou setkání lidí, jejichž chování ovládne alkohol.

V 03.37 hodin byly jednotky ze stanice č. 1 a 7 vyslány do Prahy 5, ulice Tomkova k požáru bytu. Po dojezdu na místo v 03.44 hodin hasiči průzkumem zjistily, že se jedná o požáru bytu 1+1 v 2 NP obytného domu.

Dále bylo zjištěno, že před domem na přístupové komunikaci leží mrtvý muž (nar.1959), který zemřel na následky skoku z okna bytu. Na chodbě před bytem ležela žena (věk kolem 40. let), která rovněž nejevila známky života a byla těžce popálena (60 %, III.. stupeň). Příslušníci jednotky do doby dojezdu osádky přivolané ZZS prováděli oživovací pokusy s nasazením křísících přístrojů. Po dojezdu ZZS bylo v oživování pokračováno s následným odvezením do nemocnice. Na chodbě před bytem se pohyboval pouze ve spodním prádle další muž, který užívatl požárem zasažený byt (nar. 1969).

Jmenovaný se nadýchal a byl rovněž odvezen do nemocnice. Prokazatelně byl pod vlivem alkoholu. Na základě stížnosti uživatelů vedlejších bytů (rušení nočního klidu) byli v zasaženém bytě kolem 00.00 hodin příslušníci MOP Smíchov. Již v tu dobu byli uvedení dva muži a žena silně pod vlivem alkoholu. Řešeno domluvou.

Zajímavé je také to, že výše zmiňovaný uživatel bytu opustil po ošetření nemocnici (ač měl být ještě vyšetřován Policií ČR) a začal se zapírat. Muž se na Policii ČR, která po něm nechala vyhlásit pátrání, přihlásil sám. Zatím tento muž tvrdí, že si na nic nevzpomíná.

Plamenným hořením bylo zcela zničeno vybavení a zařízení obytné místnosti včetně stavební části (vnitřní omítky stěn a stropu, vedení el. instalace, okna a dveře). Částečně byla zasažena i kuchyňská část. Kouřové zplodiny pronikly na chodbu a schodiště. Poškozena byla malba. Po přistaveném AZ byly evakuovány tři osoby a dva psi z bytu v 5. patře. Hašeno 1C proudem s vodou. Proud byl veden vnitřkem domu po schodišti. Na odvětrání bytu a společných prostor domu byl nasazen odsavač kouře.

Příčina vzniku je doposud v šetření. Byly vytipovány následující verze: a-nedbalost při kouření, b-nedbalost při osvětlování otevřeným plamenem svíčky, c-úmyslné zapálení. Méně pravděpobná je TZ el. instalace. V dalším šetření a ohledání bytu se bude pokračovat. Škoda byla vyčíslena na 500.000,– Kč
Sdílet