Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nový MAN ve Slatiňanech

Dobrovolní hasiči ze Slatiňan uvedli do provozu nový zásahový automobil.Nové fo­to.

Jednotka sboru dobrovolných hasičů Slatiňany na Chrudimsku v sobotu 19. března 2005 slavnostně obdržela od starosty města klíče od nového zásahového cisternového automobilu značky MAN.

Přesně hodinu po poledni přivítal před požární zbrojnicí přítomné hosty starosta SDH Slatiňany František Rulík. Ve stručnosti připomněl historii slatiňanského sboru, která sahá až do roku 1882. „Od roku 1976 jsme měli ve výbavě kropící automobil, který byl vyroben ve Slatiňanech, v bývalém podniku Karosa. Dnes tu je s námi i čestný člen sboru Jaroslav Sokol, který se tenkrát na výrobě vozu podílel,“ řekl na úvod František Rulík a neskrýval radost z nového vozidla. „Jsem tomu rád, že hasiči Slatiňany mají nový automobil. Po takovém jsme léta toužili. Důvod pořízení je zásadní, jsme zařazeni v rámci kategorizace jako Jednotka PO II. Vyjíždíme k zásahům nejen v teritoriu města Slatiňany, ale i na vyžádání operačního střediska HZS Chrudim i v rámci celého bývalého okresu. Převažují technické výjezdy, ale i zásahy na dopravní nehody.

Využití nového vozu bude jistě výraznější než požárního automobilu AKV 8, který byl již plně nevyhovující jak z hlediska stáří, tak vybavení,“ dodal Rulík. Například v roce 2003 zasahovala společně s profesionálními hasiči z Chrudimi u 19 událostí. O rok později to bylo celkem 15 událostí. Výjezdová jednotka je složena z 19 členů.

Slavnostního předání hasičského vozidla se zúčastnili nejen místní obyvatelé, zástupce HZS Pardubického kraje mjr. Ing. Ivo Oprchalský, ale i radní a zastupitelé města v čele se starostou MVDr. Ivanem Jeníkem. „Popřál bych našim spoluobčanům, aby zásah tohoto vozidla nepotřebovali, aby nový MAN svým stáním ve zbrojnici zastrašil veškeré katastrofy. V těchto dnech to jsou hlavně povodně, které mohou hrozit i našemu městu, protože zde protéká řeka Chrudimka. Hasičům přeji, aby vozidlem dojeli na všechna místa včas a plně jim posloužil při zásahu,“ řekl MVDr. Ivan Jeník, starosta Slatiňan. Poté předal klíče veliteli jednotky boru dobrovolných hasičů Františku Rulíkovi mladšímu. Vzápětí už po nablýskaném vozidle stékalo šampaňské a nový MAN dostal své jméno Jeník. „Toto jméno by mělo připomínat jméno starosty, který se na pořízení vozu nejvíce zasloužil,“ dodal František Rulík.

Připomeňme, že nová cisternová automobilová stříkačka CAS 16 byla pořízena za necelých 5 milionů korun – 650 tisíc korun přispěl Krajský úřad Pardubického kraje, 200 tisíc korun věnovali sponzoři a dalších přibližně 3,9 milionů korun uvolnilo na koupi vozu město Slatiňany.

CAS 16 byla vyrobena ve Strojírnách Potůček Slatiňany, na podvozku MAN s pohonem 4 × 4. Objem cisterny je 4000 litrů vody a 200 litrů pěnidla. Vozidlo váží 14,5 tuny. K zásahu převeze posádku v počtu 1+5. Ve výbavě vozidla nechybí osvětlovací agregát, osvětlovací stožár, dýchací přístroje, ochranné protichemické obleky, zvedací a vyprošťovací vaky. „V automobilu je ještě volné místo pro vyprošťovací zařízení, které bychom si chtěli pořídit. Myslím, že bychom tím i hodně pomohli profesionální hasičům v Chrudimi, kteří často vyjíždějí k nehodám, které se stanou současně,“ dodává velitel jednotky SDH Slatiňany.
Po slavnostním předání klíčů si všichni přítomní návštěvníci mohli důkladně prohlédnout nový automobil, ale i zázemí slatiňanských hasičů.



nstržm. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet