Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Exploze ropné rafinerie

Nejméně 14 mrtvých a přes stovku zraněných si vyžádala středeční mohutná exploze v ropné rafinérii společnosti BP v Texas City v americkém státě Texas.Foto: Novinky.cz

Většina zraněných utrpěla zlomeniny, řezná poranění nebo otřes mozku. Na místě stále pracují záchranáři, kteří se obávají, že se tragická bilance exploze ještě zvýší. Na tiskové konferenci to řekl ředitel rafinérie Don Parus, kterého citovaly světové agentury. První zprávy hovořily o 4 mrtvých.

Výbuch, jehož příčina stále není známa, se ozval ve 20:30 SEČ. Zůstal po něm široký kráter v zemi, těžce poškozené blízké administrativní budovy a auta a kamióny na parkovišti pokryté popelem a kusy zuhelnatělého plechu.

Podle svědků byla exploze citelná až ve vzdálenosti osmi kilometrů. Tlaková vlna po výbuchu otřásla budovami v nedalekém městě a vytloukla okna v domech v rozsáhlém okruhu kolem rafinérie. Místní televizní stanice ukazovaly sloupy kouře stoupající z rafinérie.

Mluvčí Federálního úřadu pro vyšetřování potvrdil, že FBI pochopitelně výbuch v rafinérii prošetří, zdůraznil ovšem, že není důvodu usuzovat na nějaké podezřelé aktivity. Také společnost BP v prohlášení zveřejněném v televizi uvedla, že terorismus není prvořadým bodem, na který se vyšetřování zaměří.

Rafinérie v Texas City, ležícím zhruba 56 kilometrů jihovýchodně od Houstonu, má na rozloze kolem 486 hektarů 30 jednotlivých provozů. Její denní produkce činí kolem 433 000 barelů surové ropy, jimiž se na celkové americké produkci podílí třemi procenty.

Novinky.cz
Sdílet