Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vidět a být viděn

Hlavně druhá část hesla z titulku zajímá všechny řidiče kteří jezdí s vozy vybavenými VRZ. Představíme Vám jeden zajímavý kousek.

Je jím výstražné zařízení (rampa) od americké firmy Whelen. Byla dovezena na zvláštní objednávku jednoho hasičského sboru.

Rampa je halogenová, osmizáblesková s integrovanými halogenovými hledáčky dopředu a do stran. Výrobce ji samozřejmě dodává ve všech myslitelných variantách na přání zákazníka, Od 2zábleskových do 30zábleskových, přičemž tento model ( Edge LFL Patriot LC Series) je maximálně 12ti zábleskový. Má 30 programů blikání. Součástí je 100watová siréna s ovládací skříňkou. Samotná rampa bez držáku má výšku necelých 6 centimetrů.

Dílenské zpracování je velmi kvalitní, jak se ostatně dá u této firmy očekávat. Ze sortimentu, vyráběném u nás, se mu zpracováním může rovnat pouze Tesla řady VxL, která je ale o něco vyšší.

Kvalitě ovšem odpovídá cena. Pohybuje se od 30 do 150 tisíc korun (dle osazení), tento kus vyšel na cca 80 000,– plus 12 000,– Kč siréna s ovládací skříňkou. To je suma značně převyšující možnosti většiny hasičských sborů. Na druhou stranu je tato rampa v provozu nepřehlédnutelná a značně zvyšuje bezpečnost jízdy na VRZ.

Článek byl připraven ve spolupráci s MANDI – majáková technika.

Zde si můžete stáhnou video (1,88 MB) ve formátu mov (Quick Time)
Sdílet