Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

TEST – Nože pro hasiče

V průběhu uplynulých tří měsíců jsme testovali Nože Victorinox Fireman a Victorinox Military, které nám za tímto účelem laskavě zapůjčila firma Rősler CZ, výhradní dovozce značky Victorinox – tradičního výrobce zavíracích nožů s vysokým renomé a dlouhou nožířskou tradicí.

Oba testované nože je vychází z osvědčené koncepce ucelené řady kombinovaných zavíracích nožů velikosti 111mm (délka v zavřeném stavu) s pojistkou linerlock. Tato řada využívá stavebnicové konstrukce, jednotlivé typy se liší množstvím a kombinací nástrojů. (Verze Helmsman obsahuje trn, tzv. svazku na rozvazování uzlů, verze Hunter páráček na vyvrhování zvěře, verze Equestrian háček na čištění kopyt atp.)

Victorinox Fireman Fotogalerie – foto č.1

Technický popis:
délka čepele.......­.............­..85 mm
délka rukojeti.....­.............­.111 mm
materiál čepele.......­.....nerezová ocel, bližší údaje výrobce neuvádí
síla hřbetu čepele.......­........2,4 mm
výbrus čepele.......­........symetric­ký „V“výbrus s fazetkou
materiál střenek rukojeti.....­...nylon (s povrchem zdrsněným pro lepší úchop)
pojistka.....­.............­.......linerlock
barva střenek......­..........čer­vená nebo černá (u starších modelů i tmavě zelená)

Nůž obsahuje – základní čepel, čepel na řezání bezpečnostních pásů, otvírák na láhve se šroubovákem, otvírák na konzervy s malým šroubovákem, použitelným i na křížové šrouby, pilka, vývrtka, bodec, použitelný i jako nebozez, pinzeta a párátko uložené ve střenkách nože, kroužek na klíče .

Pojistka linerlock je konstruovaná jako oboustranná, zajišťuje v otevřeném stavu nezávisle na sobě základní čepel a na protilehlé straně nože masivní šroubovák umístěný na otvíráku na láhve. Tato pojistka je silnou stránkou řady nožů Victorinox velikosti 111mm. Je totiž použita ve zcela unikátní kombinaci se systémem zajištění nože v otevřeném stavu tlakem pružiny na hřbet čepele. Přítlačná pružina zajišťuje fixaci čepele v pracovní funkci, pojistka plní pouze funkci bezpečnostní. To umožňuje, že se v zajištěném stavu neopírá o patu jištěné čepele, ale až o bok sousedního nástroje. Tím se pružina pojistky posouvá za osu čepele, při tlaku čepele proti pojistce je proto pojistka vytlačována do směru zajištění, což prakticky znemožňuje její selhání. Tato konstrukce způsobuje vůle pojistky cca 0,1 mm, tato drobná vůle je eliminována pružinou, tlačící na hřbet čepele. Tato kombinace dvou pojistek zajišťuje vysokou bezpečnost proti náhodnému zavření nože (dvojitou pojistku systému linerlock používá na svých nožích mj. americká firma CRKT).

Zvláštností nože Victorinox Fireman je čepel na řezání bezpečnostních pásů. Tato čepel je dlouhá 80 mm, ostří je mírně prohnuté dovnitř, tupě zakončené (nabroušeno není posledních 8m ostří). Toto tupé zakončení umožňuje pohodlnou manipulaci s čepelí na oděvu popř. pokožce zachraňovaného, aniž by hrozilo jeho poranění ostrou špičkou nože. Na ostří čepele jsou po celé její délce vybroušeny pravidelné mělké pravostranně skosené zuby. Tyto zuby zajišťují vysokou řezivost materiálů ze syntetických vláken, např. bezpečnostních pásů automobilu (podrobněji viz test na konci článku).

Subjektivní hodnocení

Pro testování nám byl zapůjčen nůž se střenkami červené barvy. Po estetické stránce působí nůž standardně střízlivým dojmem. Nevyniká ani líbivě agresivními tvary, ani není „vyzdoben“ symboly a nápisy se záchranářskou tématikou. Design je zaměřen spíše na funkčnost a ergonomii.

Zapůjčený nůž byl perfektně řemeslně proveden (což je ostatně u této značky běžný standard), podrobným ohledáním na něm nebyly shledány žádné výrobní nepřesnosti, otřepy, stopy po hrubém broušení a podobně. Všechny nástroje byly bezvadně povrchově upraveny, všechny díly bezvadně slícovány. Jedinou viditelnou vadou bylo naostření špičky hlavní čepele, kdy výbrus špičky nože nebyl zcela dokončen, a na ostří tak vznikla pouhým okem viditelná ploška o délce cca 0,75 mm. Zbytek čepele byl naostřen precizně s pravidelnou fazetkou o výšce cca 0,5 mm.

Victorinox Military Fotogalerie – foto č.2

technický popis:
délka čepele.......­.............85 mm
délka rukojeti.....­............111 mm
materiál čepele.......­....nerezová ocel, bližší údaje výrobce neuvádí
síla hřbetu čepele.......­.....2,4 mm
výbrus čepele.......­....symetrický „V“výbrus s asymetrickou pravostranně skosenou fazetkou, kombinované ostří
materiál střenek rukojeti.....­.....nylon (s povrchem zdrsněným pro lepší úchop)
pojistka.....­.............­.........liner­lock
barva střenek......­.............čer­ná

Nůž obsahuje – základní čepel s kombinovaným ostřím a okem pro otevření jednou rukou, otvírák na láhve se šroubovákem, otvírák na konzervy s malým šroubovákem, použitelným i na křížové šrouby, pilka, křížový šroubovák, bodec, použitelný i jako nebozez, pinzeta a párátko uložené ve střenkách nože, kroužek na klíče .

Pojistka linerlock je konstruovaná jako oboustranná, zajišťuje v otevřeném stavu nezávisle na sobě základní čepel a na protilehlé straně nože masivní šroubovák umístěný na otvíráku na láhve.

Zvláštností nože Victorinox Military je kombinovaná hlavní čepel, opatřená okem na otevírání jednou rukou. Kombinace zubů a klasického ostří je provedena tak, že první dvě třetiny ostří od špičky čepele jsou na ostří vybroušeny drobné pravidelné pravostranně sešikmené zuby, na zbylé třetině je hladká, pravostranně skosená fazetka. Od běžných kombinovaných ostří na nožích jiných světových výrobců se ostří nože Victorinox Military liší především záměnou pořadí hladké ostří/zuby (hladké ostří je obvykle použito u špičky čepele), záměnou poměru hladké ostří/zuby (hladké ostří zabírá většinou 2/3 délky čepele, zuby pak 1/3), změnou orientace výbrusu zubů a fazetky (výbrus je obvykle levostranný) a tvarem zubů. (Podobné nestandardní provedení čepele používá u některých svých nožů americká firma Mad Dog, produkující špičkové taktické nože, obdobné uspořádání lze ostří nalézt i na ruském taktickém noži Smerš 5.)

Subjektivní hodnocení:

Ani tento model nevyniká nijak oslnivým designem. Na zajímavosti mu dodává pouze oko na hřbetě čepele, které narušuje strohé linie nože, zcela podřízené praktičnosti a ergonomii. Stejně jako předchozí byl i tento nůž perfektně řemeslně proveden. Jedinou viditelnou vadou bylo částečně asymetrické provedení zubů pilky, u paty čepele prakticky neznatelné, u špice čepele ubíhala osa pilky cca o 0,5 mm. Tím bylo způsobeno, že poslední zub pilky byl na jedné straně břitu o cca 0,6mm menší než poslední zub na straně druhé. Vůle pojistky tohoto nože byla o něco větší než u nože předchozího, a sice cca 0,2 mm.

Uspořádání kombinovaného ostří na tomto noži není sice obvyklé, ukázalo se jako vysoce funkční. Pravostranná orientace ostří je výhodná pro praváky, což je většina populace. Větší délka zubaté části čepele umožňuje provádět delší pilovité pohyby při řezání, hladké ostří umístěné u paty čepele umožňuje snadné provádění jemných pracovních úkonů. Pravidelný výbrus zubů umožňuje bezproblémové řezání všech materiálů včetně dřeva (kdo kdy zkusil ořezat pravidelně do špičky klacek čepelí s nepravidelnými zuby typu Spyderco edge, ví dobře o čem je řeč). Z pohledu hodnotitele je kombinované ostří nože Victorinox Military koncepčně nejlepší ze sériově produkovaných kombinovaných ostří použitých na zavíracím noži. (Řezné vlastnosti viz test na konci článku.)

Test řezných vlastností

Řezné vlastnosti byly testovány u hladké čepele a čepele na řezání bezpečnostních pásů nože Victorinox Fireman a kombinované čepele nože Victorinox Military. Testy byly prováděny na různých materiálech tak, že na každém materiálu bylo provedeno několik řezů každou z čepelí. Hodnocení bylo prováděno na šestistupňové škále:
5 bodů – výborné
4 body – velmi dobré
3 body – dobré
2 body – použitelné
1 bod – obtížně použitelné
0 bodů – nepoužitelné.

Výsledky jsou uvedeny v následující tabulce.

MATERIÁL – NYLONOVÝ POPRUH šíře 25 mm
bodové hodnocení řezivostislovní hodnocení řezivosti
hladká čepel* použitelné
kombinovaná čepel * * velmi dobré
čepel na řez bezp.pásů * * * výborné

MATERIÁL – BEZPEČNOSTNÍ PÁS AUTOMOBILU (demontován z osobního automobilu ŠKODA 120) 
bodové hodnocení řezivostislovní hodnocení řezivosti
hladká čepel použitelné
kombinovaná čepel * * velmi dobré
čepel na řez bezp.pásů * * * výborné

MATERIÁL – STATICKÉ HOROLEZECKÉ LANO průměr 11 mm, napnuté silou 100 N (výrobce Lanex Boletice)
bodové hodnocení řezivostislovní hodnocení řezivosti
hladká čepel použitelné
kombinovaná čepel * * velmi dobré
čepel na řez bezp.pásů * * * výborné

MATERIÁL – STANOVINA TEXLEN o gramáži cca 300 g/m2 (výrobce Texlen Trutnov)
bodové hodnocení řezivostislovní hodnocení řezivosti
hladká čepel použitelné
kombinovaná čepel * dobré
čepel na řez bezp.pásů * * * výborné

MATERIÁL – DŘEVO – smrková kulatina o průměru 25 mm (řez vedený v úhlu 45 st. na vlákna)
bodové hodnocení řezivostislovní hodnocení řezivosti
hladká čepel * dobré
kombinovaná čepel použitelné
čepel na řez bezp.pásů * * velmi dobré

MATERIÁL – PVC – VODOVODNÍ TRUBKA o průměru 20 mm
bodové hodnocení řezivostislovní hodnocení řezivosti
hladká čepel0nepoužitelné
kombinovaná čepel * dobré
čepel na řez bezp.pásů *použitelné


Nošení a otevírání nože

Ani jeden z nožů Victorinox není vybaven klipsem k nošení na opasku nebo na hraně kapsy. Nošení nože v zásahovém oděvu je možné buď v klasickém pouzdře na opaku kalhot PS II, nebo v kapse zásahového kabátu Fireman. Oba nože byly zapůjčeny k testování bez pouzdra, byla proto použita pouzdra soukromá, a to kožené pouzdro Victorinox s klipsem a pouzdro Victorinox ze syntetické textilie. Obě pouzdra umožňovala pohodlné nošení nože, jejich stinnou stránkou je zavírání na suchý zip, které firma Victorinox používá u všech dodávaných pouzder. Kovový druk by patrně držel lépe (zejména po delším používání) a nezanášel by se žmolky textilií. Dalším problémem je nošení nože v pouzdře na zásahovém oděvu hasiče. Při nošení nože v pouzdře na opaku kalhot PS II je po oblečení zásahového kabátu Fireman nůž obtížně dostupný, při současném nošení kalhot Fireman pak zcela nedostupný, a tudíž během zásahu nepoužitelný. Při rychlém oblékání kalhot Fireman přes kalhoty PS II navíc může dojít k zaháknutí okraje oblékaných kalhot, případně kšandy za pouzdro na opasku, což zpomalí oblékání právě v situaci, kdy jde o vteřiny.

Další variantou (a pravděpodobně jedinou funkční) je nošení nože v postranní kapse zásahového kabátu. Proti náhodné ztrátě nože (vypadnutí z kapsy) se lze pojistit přivázáním nože na cca 70 cm padákové šňůry (k tomu vhodně poslouží kroužek na klíče na hlavici rukojeti nože), druhý konec šňůry lze připevnit ke chlopni kapsy na předem přišité malé poutko ze stejného materiálu, případně navlečením na rovněž předem přišitý masivní knoflík (pozor, mohlo by se jednat o neschválenou úpravu ochranné pomůcky). Díky přivázané padákové šňůře lze nůž vyjmout z kapsy i v pracovních rukavicích, jinak je nutné rukavici sejmout a nůž vylovit z kapsy holou rukou.

Všechny čepele a nástroje na obou nožích, mimo kombinované čepele nože Victorinox Military se otevírají pomocí nehetníků. Otevření nože vybaveného nehetníkem v pracovních rukavicích je prakticky nemožné. Pro otevření nože je nutné rukavici sejmout a nůž otevřít holou rukou. Vyjímkou je kombinovaná čepel nože Victorinox Military, kterou lze díky oku na hřbetu čepele poměrně snadno otevřít i v pracovních rukavicích, je k tomu však zpravidla nutné použití obou rukou.

Využitelnost testovaných nožů u JPO

Oba testované nože jsou určeny pro profesionální využití. Tomu odpovídá kvalita zpracování a předpokládaná životnost – výrobce poskytuje doživotní záruku na materiál a výrobní vady, prostřednictvím dodavatelské firmy zajišťuje rovněž kompletní servis. K nožům lze rovněž dokoupit značkové příslušenství – pouzdra, šňůry, doplňkové nástroje apod. V případě zakoupení nože této značky má majitel zajištěný slušný uživatelský komfort, zaručující, že mu zakoupený nůž bude úspěšně sloužit řadu let.

Dalším nezanedbatelným aspektem hovořícím ve prospěch nožů Victorinox je jejich cena, zejména proto, že vybavení tohoto typu si záchranáři obvykle hradí z vlastní kapsy. Pořizovací náklady jsou u obou testovaných nožů nejméně o polovinu nižší, než u specializovaných záchranářských nožů srovnatelné kvality. Poměr výkonu/ceny je zde rozhodně nadprůměrný.

Nůž Victorinox Fireman je určen pro příslušníky JPO již podle svého názvu. Není to však nástroj akčního hrdiny, spíše spolehlivý pracant pro všestranné každodenní použití. Zvolí ho ten, kdo se chce vybavit spolehlivým pracovním nástrojem, který jde účinně využít i u hasebního zásahu.
Poněkud akčnější je model Victorinox Military. Možnost otvírání jednou rukou a operativní kombinovavá čepel umožňuje lepší využití nože v časové tísni. Sáhne po něm ten, kdo upřednostňuje specializovaný nástroj, používaný převážně během operační činnosti. Tento nůž si může snadno najít místo v osobní výbavě hasiče – záchranáře.

Více o značce najdete na www.victorinox.cz

Nože můžete zakoupit v našem E-SHOPU

Za zpracování recenze děkujeme p.Vítkovi Pernicovi.
Sdílet