Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár způsobil škodu za 15 milionů korun

Deset jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů od pátečního večera zasahovalo proti požáru výrobních provozů v Rájci – Jestřebí v okrese Blansko.

Požár v areálu, v němž mají výrobní haly firmy Moravské keramické závody a Průmyslová keramika, byl operačnímu středisku HZS ohlášen 1. dubna ve 20.10 hodin.

Oheň zachvátil střechu garáží upravených jako dílna k výrobě stavebního izolačního materiálu a postupně se rozšířil i na další dílnu s kovovýrobou a celkově zasáhl plochu 80 krát 25 metrů. Proti plamenům hasiči postupně nasadili pět vodních proudů, z toho jeden ze třicetimetrového žebříku. Vzhledem k vysoké spotřebě vody bylo u nedaleké řeky Svitavy zřízeno čerpací stanoviště se třemi čerpadly a cisternová vozidla dobrovolných hasičů zajišťovala kyvadlovou dopravu vody k požářišti. Z keramické dílny hasiči vynesli tři nepoškozené svařovací tlakové lahve. Zásah komplikovalo postupné prohořívání několika vrstev tepelné izolace mezi plechovými stropy a střechou a do pozdních nočních hodin hrozilo rozšíření požáru na sousední administrativní budovu.

Až po více než šesti hodinách (ve 2.24 hodin) se hasičům podařilo oheň lokalizovat a zabránit jeho šíření na další plochy. Protože prohořelá střecha obou dílen stále doutná, likvidace požáru zřejmě potrvá až do ranních hodin. Příčina vzniku požáru je dosud v šetření, předběžný odhad škody na střechách, vnitřních rozvodech energií a výrobní technologii dosahuje 15 milionů korun. Jeden z pracovníků zdejší firmy se před příjezdem hasičů nadýchal toxických zplodin hoření a byl převezen do nemocnice.

Rozsahem požáru, náročností zásahu (na místě zasahovalo na 70 hasičů s 22 požárními vozidly) i výší způsobené škody jde o dosud největší požár v roce 2005 v Jihomo­ravském kraji. Předtím 15. února likvidovali požár dřevěné výrobní haly na letišti v Brně-Medlánkách, který zničil halu o rozměrech 12 krát 50 metrů a způsobil škodu 9,6 milionů korun.

Poté, co byl požár dnes ve 2.24 hodin lokalizován a podařilo se tedy zabránit jeho rozšíření na sousední administrativní objekt, část jednotek hasičů odjela. Hasiči však až do ranních hodin pokračovali v dohašování lokálních ohnisek hoření v mezistřešním prostoru obou výrobních hal. Po 8. hodině na místě zůstala jen jedna jednotka profesionálních hasičů z Blanska, která střežila požářiště a doutnající místa prolévala vodou. Protože v 10.05 hodin bylo v části střechy znovu objeveno malé ohnisko hoření, hasiči pomocí třicetimetrového automobilového žebříku začali rozebírat konstrukci střechy. Rozebírání a dohašování střechy jednotka HZS dokončila krátce po 12. hodině a ve 12.43 hodin požářiště předala majitelům objektů. K dalšímu střežení prostoru požáru však na místě zůstali místní jednotka dobrovolných hasičů, a v několikahodi­nových intervalech budou areál keramické výroby kontrolovat také profesionální hasiči.

Šetření příčiny vzniku požáru stále pokračuje, odhad přímé škody způsobené požárem na střeše, stavební části obou výrobních objektů, rozvodů energií i strojního zařízení a materiálu zatím zůstává na částce 15 milionů korun, hodnota uchráněné části majetku obou firem byla předběžně vyčíslena na 10 – 15 milionů korun. Zdejší pracovník (muž narozený 1977), kterému hasiči pro podezření z otravy toxickými zplodinami hoření přivolali sanitku rychlé zdravotnické pomoci, po ošetření na místě odmítl převoz do nemocnice a zůstal v domácím léčení.


kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet