Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pád větroně u Slaného nepřežil 17letý žák

Pád větroně, ke kterému došlo 4. září 2010 v odpoledních hodinách v blízkosti sportovního letiště ve Slaném, nepřežil 17letý žák. Instruktor byl s vážnými poraněními přepraven leteckou záchrannou službou do pražské nemocnice.

Pád větroně v blízkosti slánského sportovního letiště byl na tísňovou linku ohlášen 4. září 2010 v 16:06 hodin. Na místo byly vyslány všechny základní složky IZS. Lokalizace místa pádu byla obtížná z důvodu členitého terénu a špatné viditelnosti v křovinatém a dřevinatém porostu. Místo bylo upřesněno z vrtulníku letecké záchranné služby, která naváděla složky na místo po neposečeném řepkovém poli.

Po příjezdu jednotek na místo události bylo zjištěno, že v blízkosti sportovního letiště došlo k pádu větroně, který se zřítil do křovinatého porostu. V letounu byly přepravovány dvě osoby – instruktor a žák.

Po vyproštění osob z kabiny letounu zahájili příslušníci záchranných složek přednemocniční péči a oživovací pokusy u žáka letounu. Letecký instruktor byl se středně těžkými zraněními přepraven leteckou záchrannou službou do pražské nemocnice. 17letý žák po nepřetržité téměř hodinové snaze záchrannářů mnohačetným zraněním podlehl.

Případ je vyšetřován Policií ČR ve spolupráci s leteckou inspekcí.

mjr. Bc. Libor Pospíšil
vedoucí oddělení zjišťování příčin vzniku požárů
HZS Středočeského kra­je

Sdílet