Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

IRON FIREMAN 2010 je minulostí

Další ročník je opravdu minulostí, alespoň tedy co se samotné soutěže týká. Soutěž IRON FIREMAN teď míří ke svému desátému výročí. Ten devátý ročník byl úspěšný – a plno věcí bylo poprvé. A také bychom rádi poděkovali všem, co pomáhali.

Doprovodný program
Letos nám opravdu vyšel a každých 30 minut se před nákupním centrem Arkády Pankrác něco dělo. Vyprošťování z vraku auta, hasicí zařízení COBRA, letišťní Panther, skákací hrad z hasících přístrojů nebo Městská policie, to byly atraktivní ukázky hasičské či policejní práce. Největším úspěchem ale byla ukázka malých hasičů a hasiček z SDH Kydliny.

Všem, kteří ukázky zajišťovali patří náš dík:

Vytvořili jste pěkné odpoledne hlavně pro děti, kterých dorazilo opravdu hodně.

Diváci a počasí
Letošní ročník měl to štěstí, že mu vyšlo počasí. Nepamatujeme tak skvělé počasí, jako bylo letos. I to pomohlo k tomu, že na akci dorazilo asi nejvíce návštěvníků v historii soutěže. Věříme, že se bylo na co koukat. Podle ohlasů všech, hlavně dětí, byla cítit spokojenost.

IRON FIREMAN nově s pneumatikou
Po dlouhé době změna v programu závodu způsobila rozruch mezi závodníky. Pneumatiky se každý bál, ve výsledku však byla podle nás „nejslabším článkem“. Nic to ovšem nemění na tom, proč bylo překulování pneumatiky zařazeno. Šlo nám o objektivitu a hlavně o efekt. Při počítání úderů do hammerboxu docházelo k chybám a diváci nevěděli v jaké fázi se závodník nachází. To pneumatika měla jasný počet překulení a diváky to podle všeho více bavilo.

Nejslabší mezinárodní účast. Poprvé není vítězství doma
Poprvé na soutěži startovalo nejméně zahraničních závodníků. Pikantní na tom celé je, že poprvé zahraniční závodník vyhrál. Polák Zdieblo je nejlepší ve své zemi a již minulý ročník sahal v Praze k vítěztví, které mu „vyfoukl“ Lukáš Novák. Letos se mu ale triumf povedl.

Nejvíce dobrovolných hasičů
Letošní ročník jsme plně otevřeli všem. Poprvé v historii závodilo nejvíce dobrovolných hasičů. Některé jejich výkony se mohly srovnávat s českou profesionální elitou v TFA.

Opět na startu žena
Šárka Chmurová se postavila i letos na start a porovnala síly s muži. Někteří její kolegové byli hodně nepříjemní, když ředitel závodu rozhodl, že i Šárka by měla jít stejnou trať jako muži. Pokud se s nimi chce porovnávat, je to tak korektní. Nakonec nám to myslím Šárka nemá za zlé a její úspěch je opravdový a bez pochyb. Takto musí na sebe být hrdá, bez úlev dokázala být lepší než někteří muži.

Nejvíce fotografů
Náš tým rozšířil řady o několik fotografů, kteří byli jak na závodišti, tak mezi lidmi a u doprovodného programu. V historii soutěže nebylo tolik fotografů jako letos. Závodníci to poznají na konci týdne, kdy pro každého bude připravena série fotek.

Nejsme bez chyb
Samozřejmě si uvědomujeme, že celá akce se neobešla bez chyb. Věřte nám, že se poučíme a příště se je budeme snažit odstranit. Čeká nás desátý ročník, chceme aby byl ještě lepší než tento. Pokud máte jakýkoliv postřeh, nebojte se ozvat do komentářů, určitě se zamyslíme.

Poděkování všem
Kdybychom měli jmenovitě poděkovat všem, asi bychom jistě na někoho zapoměli. Dík patří lidem z technické čety, kteří v malém počtu zvládli prakticky nemožné. Děkujeme rozhodčím, fotografům a lidem z občerstvení. Poděkování patří lidem z Městské policie, z pražské záchranky a hasičům, kteří přijeli na akci s hasičskou technikou. Poděkování patří lidem kolem doprovodného programu.

Také nesmíme zapomenout poděkovat pražským hasičům, kteří každoročně pomáhají zajistit akci i technicky. Děkujeme samozřejmě závodníkům a všem, kteří pomáhali s organizací, děkujeme klukům z časomíry, moderátorovi a jeho týmu, zdravotníkům, technikům z nákupního centra a zaměstnancům z budovy CITY EMPIRIA.

Hlavní dík patří také všem partnerům, z vedení nákupnho centra Arkády Pankrác, všem sponzorům a lidem kolem České pojišťovny. Zvláštní poděkování patří generálnímu partnerovi, společnosti MIBAG, která soutěž IRON FIREMAN podporuje od jejího prvního ročníku!

Osobně bych chtěl poděkovat lidem z redakce webu. Jakub Kozák, Michal Šafus a Vašek Porkát. Přesně v den zahájení soutěže, jsme ještě spustili nový design a uspořádání webu POŽÁRY.cz. Soutěž pro ně byla o mnoho náročnější. Speciální poděkování patří také našim partnerkám, které nám na akci pomáhali.

Na skoro úplný konec patří velké díky všem, na které jsme v dlouhém výčtu zapomněli.

Ještě poslední osobní poděkování Martina Kavky:

Za akcí se nejčastěji objevuje jméno ředitele závodu Martina Kavky. Je to ale pouze polovina hlavního aktéra příprav a organizace. Tou druhou a stejně důležitou polovinou je i Petr Svoboda, kterému patří stejný díl pozornosti a chvály.

Martin Kavka

Sdílet