Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Koně ze studny hasiči nakonec vytáhli

Z hloubky devíti metrů se včera odpoledne podařilo hasičům a veterináři zachránit 650 kilogramů vážícího koně. Ze studny tahali záchranáři koně téměř čtyři hodiny, ale námaha stála zato, zvíře vyvázlo bez větších zranění.

K záchraně zvířete, které spadlo do studny vyjížděli hasiči v neděli 5. září 2010 v 12.56 hodin do obce Únehle na Tachovsku. Zvíře spadlo do devět metrů hluboké studny, kterou mělo ve výběhu. Hladina vody ve studni byla asi tři metry pod úrovní okolního terénu, ale naštěstí se místním podařilo uchytit zvíře částečně pomocí lan, aby měl hlavu nad hladinou a neutonul.

Na místo byl povolán autojeřáb a lezec ze stanice Tachov, mezi tím začala jednotka odčerpávat vodu ze studně. Jakmile klesla hladina vody, zvíře se uklidnilo. K události se dostavil i veterinář, který se spolu s lezce spustil dolů do studny, aby zvíře zajistil. Uvízlému koni se podařilo podvázat přední nohy, ale takto se nedařilo jej vyprostit.

Po poradě s veterinářem podvázali zvířeti nohy nad kopytem samostatně a nasadili ohlávku. Jednotlivá lana pak byla zachycena za jeřáb a kůň byl pomalu vyproštěn. Zvíře bylo v pořádku bez vnějších zranění předáno majitelce. Záchranné práce trvaly téměř čtyři hodiny.

Zasahující jednotky:

  • HZS Stříbro
  • HSZ Tachov

Ilustrační foto.

por. Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje

Sdílet