Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Autobus sjel do potoka – pět zraněných

Pět lidí bylo dnes v podvečer zraněno při nehodě autobusu na silnici mezi obcemi Silůvky a Mělčany na Brněnsku.

Autobus Karosa LC 736, který jel na trase náhradní dopravy za uzavřenou železniční trať, při výjezdu z levotočivé zatáčky sjel na krajnici a odtud do potoka, kde skončil mírně nakloněný na bok. V době nehody v autobusu jelo 21 lidí. Pět z nich včetně 49letého řidiče bylo zraněno.

Hasiči byli na místě v 17.41 hodin krátce po nehodě, protože jednotka ze stanice v Ivančicích po silnici projížděla cestou od jiného zásahu. Při jejich příjezdu byli všichni cestující mimo vozidlo. Z autobusu jim po rozbití dvou bočních oken pomohli okolo projíždějící motoristé. Zraněné ošetřovala zdravotní sestra, která byla mezi cestujícími. Uvnitř autobusu zůstal jen řidič, který jevil známky šoku. Hasiči s pomocí zdravotní sestry muže stabilizovali do protišokové polohy. Přivolaní zdravotníci do ošetření kromě řidiče převzali další čtyři cestující.

Havarovaný autobus hasiči zabezpečili proti případnému vzniku požáru. I když únik nafty a dalších provozních kapalin z vozidla do potoka nebyl zjištěn, k zamezení takového rizika a k rychlému vytažení autobusu z potoka velitel zásahu na místo ze stanice v Lidické ulici v Brně povolal vyprošťovací jeřáb. Na frekventované silnici také hasiči do příjezdu policistů kyvadlově usměrňovali provoz.

Po vyšetření a zadokumentování nehody dopravními policisty hasiči autobus pomocí jeřábu krátce před 20. hodinou vytáhli z potoka zpět na silnici. Po dobu vyprošťování autobusu bylo nutné na zhruba 15 minut úplně uzavřít silnici.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

Sdílet