Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zasáhl halu ekospalovny

Na půl milionu korun byla podle předběžného odhadu vyčíslena škoda způsobená v neděli 3. dubna večer požárem ve skladovací hale ekologické spalovny Ekotermex v Pustiměři na Vyškovsku.

Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen ve 21.07 hodin, na místě postupně zasahovalo 6 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.

Oheň vypukl ve skladovací hale o rozměrech cca 20 krát 20 metrů, v níž byly uloženy kontejnery se zbytky sodíku a malého množství zdravotnického materiálu, určeného k likvidaci. K ochlazování pláště haly hasiči nasadili dva vodní proudy s pěnidlem a smáčedlem, proti požáru uloženého odpadu použili práškovou technologii. Protože zbytky sodíku při kontaktu s vodou zvyšovaly intenzitu hoření a vybuchovaly, hasiči museli dbát na zvýšenou opatrnost a při zásahu asistovali také zdravotníci. Zraněn však nikdo nebyl. O události byl vyrozuměn orgán ochrany životního prostředí.

Požár hasiči lokalizovali ve 22.20 hodin a likvidovali hodinu po půlnoci na pondělí. Příčina vzniku požáru je dosud v šetření, na vyčíslení škody se podílí jak škoda na stavební části objektu, tak i na technologii spalovny.


kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet