Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali u série nehod

K sérii dopravních nehod hasiči vyjížděli dne 9. 9. 2010 na Brněnsku, Znojemsku, Břeclavsku a Vyškovsku.

K čelní srážce dvou vozidel vyjížděli před 7. hodinou na silnici u Mramotic na Znojemsku. Ve jednom z aut zůstal zraněný řidič, kterého hasiči hydraulickým nářadím vyprostili a předali do péče zdravotníků. Na autech udělali protipožární opatření a uklidili vozovku.

K nehodě čtyř aut hasiči před 8. hodinou vyjížděli na 182. kilometr dálnice D1 u Omic na Brněnsku. Vozidla se střetla ve směru z Prahy do Brna nedaleko nájezdu na dálnici od Rosic. Při srážce dodávky Fiat Ducato, Škody Favorit, Peugeot 206 a Škody Felicia nebyl nikdo zraněn. Hasiči zajistili místo nehody pomocí výstražných kuželů, na vozidlech udělali protipožární opatření, odpojili baterie a usměrňovali dopravu. Po vyšetření nehody pomohli vozidlo Škoda Favorit naložit k odtahu a z vozovky odklidili střepy a úlomky.

Na silnici z Brna do Znojma hasiči zasahovali u nehody na křižovatce u Miroslavi. Při srážce vozidla Volkswagen Polo a Hyundai byl zraněn 34letý řidič volkswagenu. Při příjezdu hasičů na místo byl muž již v péči zdravotníků, po mladém řidič druhého auta, který se od nehody ztratil a nebylo zřejmé zdali není zraněn, hasiči spolu s policisty pátrali v okolí. Když policisté zvažovali nasazení psovoda, řidič se na místo nehody sám vrátil. Na autech, z nichž jedno po nárazu skončilo v příkopu u silnice, hasiči udělali protipožární opatření, odpojili baterie a sorbentem zasypali uniklé provozní kapaliny. Vozidla odklidili z jízdní dráhy a z vozovky uklidili střepy a úlomky.

Na Vyškovsku hasiči v 8 hodin vyjeli na silnici č. 430 k nehodě nákladního auta Renault a vozidla Seat Alhambra u Rousínova. Při nehodě byla zraněna řidička seatu, při příjezdu hasičů již byla v péči zdravotníků. Protože řidička ve vozidle vezla dítě, pro překonání stresu z nehody mu hasiči věnovali plyšového dráčka Hasíka. Na autě hasiči udělali protipožární opatření, odpojili baterii a sorbentem zasypali uniklé provozní kapaliny. Auto pomohli naložit k odtahu a z vozovky uklidili střepy.

Po dálnici D1 před Brnem hasiči vyjížděli znovu po 14. hodině. Na 179. kilometru ve směru z Prahy do Brna havarovalo vozidlo Škoda Octavia. Auto skončilo převrácené na střeše v levém jízdním pruhu, řidič byl zraněn. Při příjezdu hasičů byl muž již v péči zdravotníků, kteří motoristu převezli do nemocnice v Brně-Bohunicích. Hasiči udělali na vozidle protipožární opatření, odpojili baterii a sorbentem zasypali uniklé ropné látky. Po vyšetření nehody pak hasiči pracovníkům asistenční služby pomohli vozidlo postavit zpět na kola a naložit k odtahu. Z vozovky uklidili použitý sorbent a střepy. Na dálnici byl po dobu odstraňování nehody omezen provoz a ve směru do Brna se tvořily kolony. Policisté dopravu usměrňovali do jednoho jízdního pruhu.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je

Sdílet