Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Regionální soutěž ve vyprošťování z havarovaných vozidel má své vítěze

Dne 10. září 2010, byla na Mírovém náměstí v Ústí nad Orlicí v 8.45 hodin odstartována Regionální soutěž HZS Pardubického a HZS Královéhradeckého kraje ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel.

Atraktivní soutěže pro diváky se zúčastnilo vždy jedno družstvo z každého územního odboru HZS Pardubického kraje a HZS Královéhradeckého kraje – celkem tedy 9 družstev.

A jak se vlastně soutěžilo? Soutěžní tým se skládal ze 4 zasahujících hasičů (velitel a tři hasiči). Úkolem týmu bylo rychle a efektivně vyprostit zraněné osoby z havarovaného vozidla za použití požární techniky a věcných prostředků požární ochrany a nářadí používaného v jednotkách požární ochrany. Součástí vyproštění zraněné osoby bylo také poskytnutí první předlékařské pomoci odpovídající jejímu zranění, transport zraněné osoby na místo simulující vozidlo zdravotnické záchranné služby a předání zdravotníkům.

Soutěž byla jednokolová. Scénář nehody se mohl lišit. Havarované vozidlo s jedním figurantem se mohlo nacházet na kolech, na boku či na střeše a scénář mohl být doplněn i o další vozidlo, popřípadě jinou překážku nebo jejich kombinaci.

Hodnocení zásahu a vyproštění zraněné osoby z havarovaného vozidla se provádělo ve třech oblastech, a to v oblasti taktiky, v oblasti techniky provedení zásahu a v oblasti první předlékařské pomoci.

Samotný zásah hodnotila devítičlenná porota, ve které nesměl samozřejmě chybět ani zástupce zdravotníků.

A jak celá soutěž dopadla?

HZS Pardubického kraje

  1. místo HZS Pardubického kraje územní odbor Svitavy
  2. místo HZS Pardubického kraje územní odbor Chrudim
  3. místo HZS Pardubického kraje – stanice Pardubice
  4. místo HZS Pardubického kraje územní odbor Ústí nad Orlicí

HZS Královéhradeckého kraje

  1. místo HZS Královéhradeckého kraje – stanice Hradec Králové
  2. místo HZS Královéhradeckého kraje územní odbor Náchod
  3. místo HZS Královéhradeckého kraje územní odbor Jičín
  4. místo HZS Královéhradeckého kraje územní odbor Rychnov nad Kněžnou
  5. místo HZS Královéhradeckého kraje územní odbor Trutnov

Vítězové obou krajů postupují na již V. Mistrovství HZS ČR ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel, které se uskuteční 16. září 2010 od 9 hodin v hale „G“ na výstavišti v Přerově (viz webové stránky http://mistrovstvi.hzsol.cz)

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

Sdílet