Úterý 16. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

NOVÉ FOTO: Požár v areálu průmyslových provozů v Otrokovicích

V pátek 10. 9. 2010 v 20:25 byl hasičům ve Zlíně oznámen požár haly v průmyslové oblasti v Otrokovicích, v budově č. 105. Oznamovatel hlásil hasičům několikametrové šlehající plameny a kouř.

Po příjezdu prvních jednotek na místo události byl velitelem potvrzen rozsah požáru a byl vyhlášen ihned poplach všem jednotkám z II. stupně požárního poplachu. Ten byl v průběhu události nakonec změněn až na konečný nejvyšší – zvláštní stupeň požárního poplachu.

Požár zachvátil členitou budovu č. 105 o rozměrech asi 100×35 metrů, ve které bylo několik provozoven – autoservis, autovrakoviště, vyroba tvárnic, výroba laminátu, sklad hořlavých kapalin, apod. Na objektu byla smíšená dřevěná a ocelová střecha, která se postupem času díky obrovské intenzitě požáru propadla dovnitř budovy a přispěla tak k dalšímu hoření. V objektu explodovalo také několik tlakových lahví.

Na místo se postupně sjelo přes 20 hasičských jednotek s více než 31 kusy cisteren, protiplynových automobilů, výškové techniky a dalších vozidel.

Z důvodu vývinu značného množství kouře byli informováni obyvatele v okolí, aby uzavřeli okna a omezili větrání. Na místo byla povolána mobilní laboratoř hasičů z HZS Jihomoravského kraje, laboratoř Tišnov, která provedla meření na obsah látek v kouři v blízkosti zásahu a v kouřem zasažených částech Otrokovic. Vzhledem ke směru větru a dobrým rozptylovým podmínkám byl kouřem zasažen nejvíce sousední podnik Barum Continental. Příslušníci z laboratoře naměřili vodní páru a stopové množství látek CO, CO2, aromatických uhlovodíků a chloru, což jsou běžné látky obsažené v jakémkoliv kouři. Jejich koncentrace mimo místo události nedosahovaly hodnot nebezpečných pro lidské zdraví.

Zásah byl pro hasiče velmi náročný z důvodu nutnosti používání dýchací techniky. Velitel zásahu rozdělil celé místo události na 3 samostatné bojové úseky. Většina z provozoven byla však požárem zcela zničena. Lokalizace požáru byla hlášena až v sobotu v 5 hodin ráno. Z důvodu zborcené střechy a narušené statiky budovy není pro zasahující hasiče vstup do budovy bezpečný, což komplikuje i prvotní odhady o škodách.

Místo vzniku požáru i jeho příčina je předmětem vyšetřování. Škoda bude upřesněna až jednotlivými majiteli, bude jistě v řádech desítek milionů korun.

10:00
Na místě zůstává 5 hasičských jednotek, které provádějí dohašovací práce. Vyšetřovatelé hasičů i policie se dostavili na místo. Zatím však nemohou vstoupit do budovy. Požárem poškozená budova se musí nejprve prohlédnout statikem.

10:30
Celkem se u zásahu zatím vystřídalo 105 hasičů z těchto jednotek:

  • HZS ZLK stanice Otrokovice
  • HZS ZLK stanice Zlín
  • HZS ZLK stanice Uherské Hradiště
  • HZS ZLK stanice Kroměříž
  • HZS podniku TAJMAC ZPS Malenovice
  • HZS podniku Barum Continental Otrokovice
  • HZS podniku Fatra a.s. Napajedla
  • dále jednotky dobrovolných hasičů z těchto měst a obcí: Babice, Fryšták, Halenkovice, Holešov, Hulín, Kostelec u Zlína, Kvasice, Kvítkovice, Napajedla, Otrokovice, Zlín-Prštné, Racková, Slušovice, Tlumačov, Vizovice.

O aktuální situaci jsme informovali již v noci:

HZS ZLK, mjr. Ing. Vít Rušar:

V současné době (23:30) na místě zasahuje 18 hasičských jednotek s více než 20 cisternami a další technikou. Byl vyhlášen III. stupeň požárního poplachu.

Z důvodu vývinu nebezpečného kouře jsou informováni obyvatelé obce Žlutava a měst Otrokovice a Napajedla o nutnosti uzavření oken a omezení větrání. Důrazně upozorňujeme občany, aby se nezdržovali v blízkosti požáru!

Policie ČR uzavřela celou ulici Karla Čapka, aby měly jednotky IZS volný přístup k místu události a nedošlo ke zranění občanů. Městská policie objíždí blízké okolí a doporučuje obyvatelům Otrokovic neotvírat okna.

Na místo vyjeli specialisté z chemických laboratoří HZS ČR k průzkumu a měření nebezpečných koncentrací látek. Jak probíhá monitoring chemiků HZS ČR se dozvíte na stránkách HZS MSK.

Na začátku letošního roku došlo ve stejném areálu také k výbuchu a požáru, o celé události jsme informovali v březnovém článku.

Místo události:

mjr. Ing. Vít Rušar, HZS ZLK

Sdílet