Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zničil izolaci ekologického domu

Zásah sedmi jednotek hasičů si dnes odpoledne vyžádal požár obložení ekologického domu ve Viničných Šumicích na Brněnsku.

Na hrubé stavbě dvoupodlažního rodinného domu, ekologicky izolované zhruba půl metru silnou izolací z balíků slámy pokryté dřevěnými deskami, se vznítila část obložení. Plameny šlehající z boční zdi zpozoroval majitel objektu. Oheň se snažil uhasit zahradní hadicí, když ale odkryl část dřevěného obložení izolace a do vrstvy slámy pronikl vzduch, oheň se rychle rozšířil na celý dům a majitelé zavolali hasiče.

Hlášení o požáru hasiči na tísňové lince převzali v 15.49 hodin. Protože při příjezdu prvních jednotek z celého domu i se střechy šlehaly plameny a kouř byl viditelný z velké dálky, krajské operační a informační středisku HOZ vyhlásilo II. stupeň požárního poplachu. K zásahu vyjelo sedm jednotek – profesionální ze stanic v Pozořicích a v Lidické ulici v Brně, a dobrovolné jednotky z Viničných Šumic, Sivic, Mokré, Slavkova a Rousínova.

Hasiči, kteří vzhledem k silnému zakouření mohli v blízkosti hořícího domu zasahovat jen v dýchacích přístrojích, proti plamenům postupně nasadili čtyři vodní proudy. Vodu čerpali z místní hydrantové sítě. Ze zdí domu museli strhnout dřevěný plášť a celou izolaci z balíků slámy. Velké množství žhnoucí a doutnající slámy hasiči na zemi prolévali vodou, po utlumení plamenného hoření střechy postupně rozebírali její konstrukci.

Požár se podařilo dostat pod kontrolu v 17.06 hodin, po rozebrání celé konstrukce a vrstev izolace střechy a vyklizení většího množství balíků slámy uložených v prvním patře domu, pak likvidaci požáru ukončili v 18.22 hodin. Ke střežení požářiště a k případnému dohašování doutnajících zbytků slámy na místě zůstaly dvě jednotky hasičů.

Požár zničil celou izolaci zdí domu a střechu objektu, žár poškodil také část tepelné izolace sousedního domu. Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS JmK. Škodu způsobenou požárem podle předběžného odhadu vyčíslil na 600 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je

Sdílet