Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oslavy 160 let SDH Zákupy se vydařily, semilská stříkačka byla u toho

Jak jsme Vás již s předstihem informovali, SDH Semily I. se minulý týden připravoval na velice náročný sobotní program. Jednou z akcí byl Semilský Pecen, každoroční oslava žní a úrody. I v letošním roce se sbor na jeho průběhu podílel. Sice tentokráte bez účasti v průvodu, ale stánek s jídlem a nápoji scházet nesměl. A tou druhou, krásné 160. výročí od založení SDH Zákupy, nejstaršího sboru u nás v Česku.

Článek o přípravách stříkačky na cestu přinesly POŽÁRY.cz již 10. září 2010.

Vše vypuklo v sobotu již v 6 hodin ráno, kdy se odjíždělo s technikou do semilského parku Na ostrově. Nejprve postavit stánek a posezení. Poté skupina 4 našich bratrů nasedla do automobilů a vyrazila směr Zákupy. Kontejnerová Avie firmy Fasko, která nám jej pro účel přepravy naší babičky parničky zapůjčuje, opět vyšla vstříc. Obdobné tomu bylo i u pana Beka ze Semil, který nám bezplatně zapůjčil svůj přívěsný vozík za auto, abychom přepravili zbývající materiál. Oběma sponzorům touto cestou moc děkujeme.

I přes chmurné a mlhavé ráno, byl optimismus na té správné straně a vyplatilo se. Po příjezdu do Zákup a složení parničky se začalo počasí vyjasňovat a celý oslavný den byl krásně prosvícen sluníčkem, které se opravdu snažilo.

A jak vlastní oslavy?

Slavnostní průvod městem měl ukončení na místním koupališti před tribunou. Jako první se ujala slova starostka města paní Miloslava Hudaková. V krátkém, ale výstižném referátu zhodnotila činnost sboru a nezapomněla poděkovat za odhodlání místních hasičů a obětavost, při nedávných záplavách ve městě. Po té se slova ujala skupina hostů, kteří v krátkých projevech zhodnotili a podpořili činnost sboru a to nejen toho Zákupského.

Mezi hosty vystoupil například hejtman Libereckého kraje Mgr. Stanislav Eichler i krajský ředitel hasičů Plk. Ing. Josef Zajíček. A pochopitelně nechyběla ani generalita z IZS v Česku a mnoho dalších. Nicméně nejpůsobivější zdravici přednesl nejvyšší představitel dobrovolných hasičů bratr starosta SH ČMS Ing. Karel Richter, který všechny přítomné seznámil s drobnou, ale zásadní změnou v historii dobrovolných hasičů a že Zákupy jsou legálně nejstarší sbor u nás v Česku. Zdůraznil i nutnost a potřebu dobrovolných hasičů, neopomněl na jejich snažení v době nedávných záplav atd.

I spolupráce zákupských hasičů na evropské úrovni přinesla své klady a tak i mezi hosty nechyběli zástupci z Polska a Německa. Součástí přednesů a hodnocení bylo i předání vyznamenání oceněným místním hasičům. Bezpočet darů a upomínkových předmětů převzali zástupci sboru od všech hostů. A vlastně i ocenění dostali někteří zástupci z řad hostů, za jejich podporu a snahu pomoci nejen hasičům, ale i místním obyvatelům, obzvláště v době letošních záplav. Ovšem jak to bývá, poslední slovo měla žena – starostka města Zákupy, paní Hudaková. Ta místním hasičům předala nejkrásnější a i nepotřebnější dar. Krásné nové dopravní dodávkové vozidlo s vlekem a motorovým člunem na něm a každý to těm sestrám a bratrům ze Zákup upřímně přál.

Poté se oslava rozjela na plné obrátky. Bezpočet nové i starší hasičské techniky a to včetně ukázek. Dopolední program ukončila soutěž parních stříkaček. Bohužel z původních tří přijela jen ta z Roztok u Jilemnice a ta naše semilská. Požární útok vyhrála semilská s patřičným náskokem, ale o to nešlo, spíše ukázat všem přítomným místním i ostatním hostům, že ty víc jak staleté mašinky ještě stále umí.

Bezpočet obdivovatelů a návštěvníků obléhali oba stařičké parní stroje do dopoledních hodin. Odpolední program nebyl o nic chudší, různé ukázky zásahové techniky a umu a nechyběla i technika ve vzduchu. Dva letouny předváděli letecký zásah s vodou.

Též přiletěl žlutý vrtulník záchranné služby, který v plné rychlosti nalétl nad celý areál, udělal dvě rychlé osmičky a než se kdo nadál, byl pryč. Musím přiznal, že mě až zatrnulo, co ten pilot prostě umí. Ovšem pilot druhého vrtulníku, vrtulníku policie, se též nenechal zahanbit a s požárním vakem na vodu, který měl připevněn pod strojem, předvedl ukázku hašení pomocí těchto strojů a ukázal, jak obratně si vodu dokáže nabrat sám z přilehlého koupaliště.

Kolem 17té hodiny vystoupila i skupina Maxim Turbulenc. Program pokračoval dál, ale bohužel už bez naší účasti, ale měl jsem možnost zahlédnout v televizi to nepůsobivější, večerní fontánu, kterou hasiči svými Cé proudnicemi a šikovní osvětlovači svými barevnými reflektory udělali.

První informace o hasičské fontáně jsme přinesli již v sobotu večer, připravujeme podrobnosti.

Naše skupina už ale zase musela zamířit zpátky domů do Semil. Ještě další povinnost nás volala, neradi, ale nedalo se nic jiného dělat. Byl Semilský Pecen a stánek a i to ostatní bylo nutno pomaličku stěhovat zpátky domů, do naší zbrojnice.

Krásný, slunečný a pohodový sobotní den. Nafotil jsem spoustu krásné techniky, spoustu šikovných hasičů v akci a musím jen říci: „Díky zákupští, byl to nádherný den a budeme na něj dlouho vzpomínat. Teda já určitě ano.“

Ladislav Bruckner
zástupce starosty
SDH Semily I.

Sdílet