Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči pomohli hasičům – díl druhý

Hasičský sbor Šlapanice každoročně pořádá spolu s městem Šlapanické slavnosti, které jsou vyvrcholením kulturního života ve městě. Letos probíhaly o víkendu 13. – 15. 8. Nebudeme se rozepisovat o jejich průběhu, ale o tom, co přinesly.

Šlapaničtí hasiči mají za sebou nasazení při velkých povodních z let 1997 a 2002. Letos nás nikdo na žádné povodně nevyslal, a tak se na začátku Šlapanických slavností zrodila myšlenka, jak alespoň trochu pomoci. Už v pátek jsme vyhlásili veřejnou sbírku mezi návštěvníky všech akcí, které hasiči pořádají v rámci Šlapanických slavností. Mezi prvními přispěli nejen členové účinkujících kapel, ale i stárci. Takto bylo vybráno 7 843 Kč. Hasičský sbor z výtěžku slavností přidal dalších 5 000 Kč. Celkem se tedy podařilo získat 12 843 Kč. Mezitím ještě stárci přišli s myšlenkou shromažďování věcné pomoci. Tak se podařilo vysbírat z domácností stárků a hasičů několik pytlů oblečení, ložního prádla, obuvi, hraček a podobných užitečných věcí.

Po skončení slavností bylo na schůzi hlasováním rozhodnuto, že finanční pomoc bude určena pro naše kolegy, dobrovolné hasiče z obce Dětřichov, kde velká voda smetla část hasičské zbrojnice i s vybavením. Zbytek zbrojnice byl staticky narušen, takže došlo na demolici. Hasičům zbylo jen auto a vybavení, které měli při sobě, když pomáhali svým spoluobčanům. Věcná pomoc pak poputuje k obyvatelům obce.

A tak v neděli 5. 9. vyrazila posádka VEA Škoda Felicia ve složení Michal Velan (starosta HS) a Radek Ivičič (místostarosta HS a zástupce velitele JSDH) do Dětřichova, aby vše předali. Hostiteli a průvodci nám byli Stanislav Šťasný (místostarosta obce), Jiří Tomeš (starosta SDH) a Ladislav Šamko (velitel JSDH). Po asi 3 hodinách strávených v postižené obci, jsme odjížděli s pocitem, že jsme pomohli někde mimo hlavní pozornost médií, možná o to více.

Tímto chceme znovu poděkovat všem, kteří přispěli. Nejedná se o závratnou částku, nicméně z kapek se skládá moře. Cesta do Dětřichova proběhla za podpory města Šlapanice.

Bližší informace a videozáznam z cesty najdete na www.hasici-slapanice.cz.

foto: hasiči Dětřichov a Šlapanice

Sdílet