Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionální hasiči opět na Dnech NATO

Hned tři významné hasičské „složky“ se představí na víkendových Dnech NATO 2010 (18. a 19. září) na mezinárodním letišti Leoše Janáčka v Mošnově (okres Nový Jičín). Společně s vyhledávacím a záchranným týmem (USAR) z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) se sídlem v Ostravě to tentokrát bude Záchranný útvar HZS ČR z Hlučína a Záchranná brigáda profesionálních hasičů ze Slovenska – z Žiliny.

Hasiči přivezou na plochu letiště – do části určené pro složky integrovaného záchranného systému – zásahová vozidla a nejrůznější vyprošťovací techniku – například speciální tank, autojeřáby, kontejnery s důležitým vybavením pro záchranu a vyproštění osob, horolezeckou techniku, žebříky, navijáky, štěrbinové kamery a další citlivé přístroje, umožňující vyhledávání osob pod sutinami a jejich ošetření.

V sousedství hasičských záchranářských složek bude postaven stan prevence, kde si budou moci návštěvníci prohlédnout a vyzkoušet mj. zásahové vybavení hasičů, moderní dýchací techniku, používanou při zásazích, či získat materiály s problematikou prevence před požáry a problematikou ochrany obyvatel.

Bude zde také prezentován úspěšný preventivně výchovný program HZS MSK „Výchova dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva“, jehož logem a maskotem je dráček „Hasík“. Tento program získal významné ocenění v soutěži Hasič roku 2009 – v kategorii Projekt roku 2009 byl vyhodnocen jako nejlepší v České republice.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet