Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Neopatrnost při rozdělávání ohně

Dva větší požáry dřeva a plastů na volném prostranství ve Zlínském kraji – další ukázky rizikových činností v tomto období

Dne 7. 4. 2005 ve 13:08 hod. byli hasiči informováni o požáru v Otrokovicích.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Otrokovice a Kvítkovice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v místní části Kvítkovice došlo v blízkosti skladiště se zeleninou k rozsáhlému požáru dřevěných a plastových palet.

Požárem byla zasažena celá skladovací plocha o rozloze 25 × 3 metry. Hasiči bleskově natáhli několik proudů vody a jejich prvotní snahou bylo zabránit rozšíření požáru na blízký sklad a další budovy. Z důvodu slabého tlaku v hydrantové síti museli dobrovolní hasiči zajistit kyvadlovou dopravu nových zásob vody do místa zásahu. Požár se podařilo zlikvidovat po více jak dvou hodinách zásahu.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Jako příčina vzniku požáru byla určena nedbalost zaměstnanců, kteří nedaleko uskladněných palet pálili papírový odpad. Vlivem větru se požár rozšířil a vznikl nebezpečný požár. Za toto jejich počínání budou řešeni v přestupkovém řízení. Způsobená škoda byla vyčíslena na 5.000 Kč.

Dne 7. 4. 2005 v 15:56 hod. byl hlášen požár dřeva v Uherském Ostrohu.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště, kterou postupně posílily jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Uherský Ostroh, Hluk, Ostrožská Nová Ves a Kunovice. Jako další posilující jednotka profesionálních hasičů byla vyžádána posádka HZS JmK z Veselí nad Moravou.

Po příjezdu hasičů na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru mimořádně velké hromady dřeva – trámků, na ploše 3 × 15 metrů. V silně zakouřeném prostředí museli hasiči zasahovat v dýchacích přístrojích. Vlivem silného větru hrozilo nebezpečí rozšíření do okolí na suchý porost, a proto si velitel vyžádal posilové jednotky pro případný zásah většího rozsahu. Hasiči postupně sráželi plameny pomocí vodní clony a snižovali možné nebezpečí. Požár se podařilo zcela uhasit po dvou a půl hodinách. Další hodinu trvalo dokončení prací a odjezd na základny.

Vyšetřovatel hasičů zjistil, že zaměstnanci pily spalovali piliny ve vyhrazeném a chráněném prostoru na jejich pozemku. Vlivem větru se hořící piliny dostaly na uskladněné trámy a došlo k rozsáhlému požáru. Způsobená škoda nebyla pro potřeby hasičů vyčíslena.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet