Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Motorové pily

Motorové pily jsou nástroje, bez kterých se dnešní hasič již takřka neobejde. Jak při technických zásazích, tak při požárech nacházejí tyto nástroje velmi široký rozsah využití.

Řetězová pila

Je to mechanická pila určená u hasičů především k likvidaci spadlých stromů při nejrůznějších živelných a jiných mimořádných událostech. Svou práci však zastane i u požárů při rozebírání konstrukcí, jejich odstraňování a podobně.

Motor pohání řetězku, malé ozubené kolečko, které pak pohání řetěz, na kterém jsou umístěné zuby. Profesionální pily mají obsah motoru od 50 do cca 130 cm³, pily střední kategorie (nazývané farmářské) používají motory s obsahem do 60 cm³. Motorové pily se dále mezi sebou liší délkou řetězové lišty. Pro běžnou činnost se používají lišty s délkou do 40 cm.

Rozbrušovací pila

Jedná se o rovněž mechanickou pilu určenou k odstraňování překážek z tvrdého a odolného materiálu. Nejčastěji se jedná o řezání ocelových profilů, plechů, železobetonových a betonových konstrukcí apod.

Rozbrušovací pila má několik druhů řezných kotoučů s určením na jaké materiály je vhodný, nejčastěji jde o kotouče na řezání kovů, betonu a jiných stavebních materiálů. U hasičů pak nachází rozsáhlé využití speciální kotouče s plátkovými zvaný Katastrofic, které lze použít téměř univerzálně nebo kotouče s diamantovými zrny pro univerzální řezání všech málo abrazivních stavebních materiálů.

Sdílet