Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V bytě hořely plasty

Při pálení plastových dílů do počítače v kamnech na tuhá paliva zřejmě vznikl ve čtvrtek požár v bytě ve 3. patře domu v Lidické ulici v Brně.

Podezřelý kouř z bytu sousedé na operační středisko HZS ohlásili ve 21.54 hodin, na místě zasahovaly osádky čtyř požárních vozidel. Hasiči v dýchacích přístrojích se v hustém kouři v bytě potýkali se špatnou viditelností a zásah komplikovaly také hromady elektromateriálu navršené až do výše pasu. Ze zakouřeného bytu zachránili 50letého muže, který byl s podezřením na nadýchání toxickými zplodinami hoření převezen do nemocnice. Do nemocnice bylo převezeno také dvouleté dítě ze sousedního bytu, kde původně nebyl zjištěn průnik kouře, ale po uhašení požáru se chlapci narozenému v květnu 2003 udělalo špatně a hasiči mu přivolali sanitku zdravotní služby. Oheň byl likvidován jedním vodním proudem, hasiči v bytě vypnuli el. proud a použili přetlakový ventilátor. Odvětráno bylo nutné také na chodbě a hasiči zkontrolovali i ostatní byty.
Během zásahu v Lidické ulici byl na operační středisko HZS ohlášen podezřelý zápach připomínající chlór v ulici Pod kaštany. Hasiči prostor zkontrolovali a nenaměřili žádnou koncentraci chlóru ani jiných nebezpečných látek v ulicích Pod kaštany, v Kounicově a Kotlářské. Protože obdobný zápach připomínající chlór byl zjištěn také při požáru v Lidické ulici, hasiči zopakovali měření koncentrace i tam, také však s negativním výsledkem. Podle odborníků se s největší pravděpodobností jednalo o chlorovodík či obdobnou látku, která vznikala při pálení plastů v kamnech, a z Lidické ulice se rozšířila až do prostoru Kounicové a ulice Pod Kaštany.
Příčinou vzniku požáru byla pravděpodobně nesprávná obsluha kamen, nebo blízkost hořlavin u topidla. Škodu způsobenou požárem vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 10 tisíc korun, hodnotu uchráněné části domu pak na 800 tisíc korun.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet