Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rukavice

Zásahové rukavice chrání hasiče před žárem, před mechanickým zraněním a v některých provedeních rovněž před infekčními nákazami.

Zásahové rukavice

Jedná se povětšinou o textilní rukavice doplněné membránou. Základní a nosnou vrstvou pro hřbet rukavice bývá odolný materiál, poskytující ochranu před mechanickými a teplotními riziky. Rukavice poskytují ochranu rovněž proti řezu, úderu (krytím kloubů) a vodě. Nezřídkakdy jsou využívány materiály jako Nomex, Kevlar apod. Rukavice vyšších řad často poskytují ochranu i proti bakteriím, krvi a chemickým látkám.

Latexové chirurgické rukavice

Hasiči v případech, kdy je předpokládán styk s cizí krví používají chirurgické latexové rukavice. Před infekčními nákazami sice většina současných zásahových rukavic ochranu poskytuje, nicméně jistota je v tomto případě na místě. Chirurgické rukavice hasiči používají buď samostatně, nebo si je v případě, že hrozí jejich mechanické poškození, navlékají pod rukavice zásahové.

Speciální rukavice

Mezi speciální rukavice zde zařadíme např. bezprsté rukavice pro lezce, neoprenové rukavice jako součásti suchých či neoprenových oděvů do vody nebo i obyčejné rukavice pracovní. Ty však nejsou určeny pro běžnou zásahovou činnost, jejich využití se tak omezuje spíše pro práce na stanici.

Sdílet