Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Turbínové čerpadlo

Turbínové čerpadlo je vodou poháněné čerpadlo, skládající se z pohonné turbíny a čerpadla. Díky turbínovému pohonu, který tvoří samostatnou část čerpadla, rozměrům a váze lze čerpadlo kromě běžného použití s úspěchem použít i jako čerpadlo pro vyčerpání vody z těžce přístupných míst nebo nízko položených vodních zdrojů.

Při čerpání nedochází ke smíchání čisté poháněcí vody s čerpaným mediem, jelikož čerpadlo pracuje se dvěma oddělenými okruhy – turbínový a čerpadlový okruh. Voda s patřičným tlakem, která pohání turbínu, je do čerpadla přiváděna pomocí hadice z cisternové stříkačky. Energie turbíny je pak využita pro pohon čerpadla. Voda z turbíny se vrací do nádrže cisternové stříkačky rovněž pomocí hadice a čerpaná kapalina je třetí hasicí dopravována do patřičné vzdálenosti a výtlačné výšky.

Na fotografii č. 1 je UECA 10 H (Univerzální ekologický čerpací agregát), který se používá pro přečerpávání nebezečných látek a je častým vybavením chemichkých automobilů. Tyto čerpadla jsou pro nebezpečné látky vhodné zejména z důvodu bezjiskrového pohonu.

Sdílet