Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zavřou stanice, odejdou tisíce policistů, varují odbory před škrty

Odboráři přitvrzují. Pokud vláda nesleví z ohlášených škrtů, hrozí po demonstraci, na kterou míří do Prahy 20 tisíc lidí, stávkou. Zároveň mají obavy o bezpečnost země. Vyčíslili, že počet policistů se sníží o šest tisíc. Hasičů ubude 400, navíc budou zavírat stanice.

Obavy o bezpečnost obyvatel a pohrůžky dalšími akcemi včetně možné stávky zazněly na tiskové konferenci, kterou uspořádala Českomoravská konfederace odborových svazů, zaštiťující většinu odborářů v zemi.

„Odmítáme škrty v platech vůbec,“ uvedl předseda odborového svazu hasičů Zdeněk Oberreiter. Hasičský záchranný sbor, který nyní čítá zhruba 9600 lidí, podle něj příští rok dostane o 1,3 miliardy korun méně než letos.

Pokud se budou uzavírat stanice, prodlouží se čas příjezdu k případům, zdůraznil hasičský odborář, a nebudou ani peníze na obměnu techniky. „Nemáme Davida Copperfielda, aby dovezl vodu v děravých cisternách,“ podotkl Oberreiter.

Olej do ohně přilil návrh ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), který počítá se snížením tarifní složky mezd státních zaměstnanců o deset až 43 procent. Podle odborů kvůli tomu poklesne životní úroveň mnoha státních zaměstnanců na neúnosnou mez.

Celý článek naleznete na webu iDNES.cz či zde, na serveru Novinky.cz.

Sdílet
Přiložené soubory
zapis-z-jednani-krizoveho-stabu-k-demonsrtraci-21.9.2010-d1097.doc zobrazit online DOC 2 MB