Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dopravní nehoda kamiónu na R35 s únikem 400 litrů nafty

K likvidaci úniku nebezpečné látky do půdy, byli vysláni profesionální hasiči dne 15. 9. 2010 krátce po ranním předání směn, došlo k dopravní nehodě kamiónu se sypkým nákladem po závadě na pneumatice na rychlostní komunikaci R35 ve směru z Ostravy na Olomouc, nedaleko sjezdu Velký Újezd. Kamión, který zřejmě příčinou prasklé pneumatiky sjel z komunikace do příkopu.

Došlo zde ke zlomení nákladního tahače s přívěsem a při poškození nádrže na pohonné hmoty, k úniku většího množství z celkového obsahu nádrže na 400 litrů. Po příjezdu jednotky profesionálních hasičů, bylo provedeno zabránění úniku nafty, která v odvodové strouze mířila do kanálové vpusti. Postavením provizorní hráze se sorbentem a následným povoláním chemického kontejneru, hasiči naftu postupně odčerpali do nádrží a likvidovali okolí zasažené únikem rovněž sorbentem a odebráním zeminy.

Po likvidační pracích této havárie na místo dorazila odtahová služba, která vyprostila havarovaný nákladní vůz z příkopy. Při nehodě rovněž zasahovali policisté, kteří místo nehody dokumentovali a šetřili technickou závadu na pneumatice, která byla zřejmě příčinou dopravní nehody. Místo nehody bylo označeno správou a údržbou silnic a dálnic, po nezbytně nutnou dobu vyproštění byl částečně omezen provoz na této komunikaci. Ke zranění řidiče při dopravní nehodě nedošlo a příčina nehody je v šetření Policie ČR. Hasiči se po třech hodinách likvidace dopravní nehody vrátili zpět na stanici v Olomouci.

*Zdeněk Hošák
HZS Olomouckého kraje *

Sdílet