Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hrad Pernštejn v plamenech, škoda stanovena na 100 milionů

Gotický hrad Pernštejn na Brněnsku se ocitl v plamenech. V centrální části hradu hořela střecha o rozloze 10 arů. S ohněm bojovalo přes 20 hasičských jednotek.

Rozsáhlý požár na hradě Pernštejn u Nedvědice v okrese Brno-venkov byl dnes (15. dubna) v 5.51 ohlášen operačnímu středisku HZS Jihomoravského kraje a v 5.57 hodin stejné hlášení přijalo operační středisko HZS kraje Vysočina.

První jednotka profesionálních hasičů byla na místě v 6.07 hodin a při likvidaci požáru postupně zasahovalo 21 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z obou krajů. Pro zásah byl vyhlášen 3. stupeň požárního poplachu.

Požár zasáhl sedlovou střechu bývalé sýpky na 3. hradním nádvoří, a rozšířil se na téměř celý třípodlažní objekt o půdorysu cca 100 krát 10 metrů. který nyní slouží jako depozitář. Hasiči na místě zřídili dva bojové úseky s pěti vodními proudy, a dálkovou dopravu vody ze dvou čerpacích stanovišť v obci Nedvědice. Protože prohořelá střecha depozitáře i část dřevěného stropu se zřítila a oheň zasáhl i přízemí objektu, požár se podařilo lokalizovat až v 8.44 hodin. Zásah zabránil rozšíření požáru ze vstupní části na hlavní budovu hradu.

Až do odpoledních hodin hasiči pokračovali v dohašování lokálních ohnisek. Při tom bylo nutné postupně rozebírat zbytky střechy i konstrukce stropu a rozebírat a dohašovat také vrstvu žhnoucích kusů dřeva a dalších ohořelých materiálů v přízemí objektu. Požár byl likvidován v 17.31 hodin, na místě ještě zůstávají dvě jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. Požářiště bude nutné kontrolovat i v příštích dnech.<

Požár téměř zničil objekt depozitáře (z části budovy zůstalo jen obvodové zdivo) a silně poškodil uložené exponáty. Předběžný odhad škod způsobených požárem byl zatím předběžně stanoven na 100 milionů korun, z toho 50 milionů korun na stavební části a zbývajících 50 milionů na mobiliáři. Hodnota části hradu uchráněné zásahem hasičů byla vyčíslena také na 100 milionů korun. Příčinu vzniku požáru začínají na místě zjišťovat experti HZS a Policie ČR, šetření bude pokračovat i v příštích dnech.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je

por. Mgr. Denisa Štursová
tisková mluvčí HZS kraje Vysočina

Sdílet