Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jihomoravští hasiči dostali čtveřici nových cisteren na podvozku MAN

Čtyři nová cisternová vozidla CAS 24 na podvozku MAN získali do svého strojního parku jihomoravští hasiči díky loňským dotacím od státu a Jihomoravského kraje, který pro modernizaci techniky profesionálních hasičů ze svého rozpočtu v loňském roce uvolnil 10 milionů korun.

Kromě uvedených čtyř cisteren Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje na přelomu roku 2004 a 2005 s pomocí dotací státu a kraje doplnil svou techniku také o nosič kontejnerů pro speciální zásahy při chemických a dalších haváriích na podvozku MAN, a o rekonstruovanou cisternu CAS 25 na podvozku LIAZ.

Nová zásahová vozidla byla zařazena k výjezdům v územních odborech Brno, Vyškov, Blansko, Znojmo a Hodonín. Část z nich se v těchto dnech účastní i mezinárodního cvičení ve Francii. Pořízení nové techniky umožnilo doplnění strojního parku na předepsaný počet podle předpisů o požární ochraně. Část starší, ale použitelné techniky navíc mohou profesionální hasiči předat jednotkám sborů dobrovolných hasičů.

I přes nedávný nákup nových cisteren potřebuje strojní park jihomoravských hasičů další obměnu a modernizaci. Téměř 80 procent základní požární zásahové techniky – cisternových automobilových stříkaček – je starší 10 let a překročilo tak základní dobu své životnosti.

Ve vybavení požárních stanic chybí i speciální technika, například čluny, kombinovaná hasící vozidla, dopravní vozidla i výšková technika.

Sdílet