Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostrava: Finální závod Ligy ČR 2010 ve výstupu na věž

Historicky první večerní závod na věži v ČR v Ostravě a zároveň poslední závod Ligy ČR 2010 ve výstupu na věž byl nádherným zážitkem pro všechny fanoušky této královské disciplíny požárního sportu.

Vždyť o celkovém vítězi náročného celostátního seriálu Ligy 2010 rozhodl až došlap dvou vedoucích závodníků v třetím patře věže v druhém pokusu závodu.

Ostravští pořadatelé zařadili držitele prestižních ligových dresů do posledních rozběhů a v tom úplně posledním startovali čtyři nejlepší ligoví závodníci Kamil Bezruč-Karel Ryl-Jan Hopp a Jakub Pěkný. Právě posledně dva jmenovaní měli při shodném počtu ligových bodů vyrovnanou šanci na celkové vítězství.

Po prvním kole se vedení v závodě ujal ostravský Jakub Pěkný (14,40s) o 0,01s před svými týmovými kolegy Karlem Rylem (14,41s) a Kamilem Bezručem (14,84s).

Druhý kandidát na vítězství Ligy 2010, jihlavský Jan Hopp chyboval při výskoku na žebřík mezi 2–3patrem a dokončil v čase 15,10s. Honzovi zbýval jediný pokus k útoku na vítězství Ligy.

Pěknými „čtrnáctkovými“ výkony se v prvním kole blýskli ještě královehradecký Václav Novotný (14,93s) a ostravský Pavel Maňas (14,98s).

Ostravská věž se nořila pomalu do tmy a začaly druhé pokusy. Ty měly rozhodnout a také rozhodly o novém držiteli putovního poháru Ligy ČR ve výstupu na věž i o vítězi ostravského ligového závodu.

Začalo přibývat časů pod magickou hranicí patnácti sekund, napětí mezi početnými přihlížejícími diváky stoupalo.

„Čtrnáctek“ bylo v druhém kole k vidění devět a rozdělovaly se poslední letošní ligové body.

Časem 14,89s skončil na neoblíbeném devátém místě Václav Novotný a vysloužil si tak „titul“ posledního držitele „Černého Petra“ letošního ročníku Ligy.

Jeden ligový bod za osmé místo a čas 14,86s veze z Ostravy olomoucký Jaroslav Žitný, dva body za čas 14,82s domažlický Jaroslav Hrdlička, který byl po prvním kole hluboko v závodním poli.

Třemi body za šesté místo bodoval třebíčský Lukáš Hons, který neměl z prvního pokusu vůbec žádný čas. Druhý rozběh zvládl za 14,72s.

Páté bodované místo získal za plynulý a bezchybný výkon v čase 14,51s pelhřimovský Vladimír Janko. Na závěr sezóny udělal sobě i divákům radost.

Čtyři první bodovaná místa si mezi sebe v Ostravě rozdělili závodníci z prvních čtyř míst průběžného pořadí Ligy 2010.

Napětí před startovním výstřelem bylo velké, příštích pár vteřin mělo rozhodnout o celkovém vítězi Ligy 2010.

Výstřel – čtveřice vyráží k věži – první zasekává Karel Ryl, ale maličko zaváhá při náskoku na žebřík. Jako poslední zavěsil Honza Hopp a také pro slabší výhozy došlápl na cílové desky v čase 14,47s. To znamenalo, že přímý souboj o krále Ligy 2010 prohrál.

Jeho soupeř Jakub Pěkný došlápl v rozběhu jako třetí ve výborném čase 14,18s a radoval se z prvního ligového titulu.

Všechny diváky i soupeře překvapil „čtvrtý vzadu“, domácí závodník Kamil Bezruč. Ačkoli u věže zapichoval až jako třetí, bezchybným výkonem na stěně došlápl v excelentním čase 14,12s a vybojoval své první ligové vítězství!!!

Karel Ryl se tentokrát musel před týmovým kolegou sklonit, když na cílové desky došlápl o 0,02s později.

Byl to dokonalý večerní triumf ostravských závodníků.

  • Kamil Bezruč – 14,12s
  • Karel Ryl – 14,14s
  • Jakub Pěkný – 14,18s

Další fotografie a výsledky naleznete na webu www.ceskyhasic.cz.

Sdílet