Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachránili cvalíka po pádu v lomu na Opavsku

Do záchrany muže (1972), který po prasknutí můstku spadl čtyři metry do hlubin lomu na špatně dosažitelné místo, se V Těškovicích (okres Opava) zapojily v pátek 17. 9. 2010 čtyři jednotky hasičů ze tří okresů Moravskoslezské­ho kraje.

Hasiči se o nehodě dozvěděli kolem 16. hodiny po telefonátu otce zraněného muže. Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Bílovci, dva lezecké týmy HZS MSK ze stanic v Opavě a Ostravě-Porubě (HZS SK má v každém okrese minimálně jeden takový tým) a jednotka dobrovolných hasičů z Kyjovic.

Muž ležel po čtyřmetrovém překvapivém pádu na okraji zatopeného lomu. Hasiči zvažovali cestu shora pomocí lezecké techniky, nakonec se jim podařilo dole objevit úzkou rokli, vedoucí až ke zraněnému muži.

Hasiči asistovali lékaři Letecké záchranné služby při ošetřování zraněného – šlo podle nich o zlomeninu levé nohy. Muž byl poležen na speciální nosítka Scad, která měli ve výbavě opavští hasiči-lezci. Pak nosítka uchopilo osm mužů a muže přenesli se střídáním s kolegy zhruba 30 metrů úzkou roklí zpět až k jedinému autu, které tam bylo schopno dojet – Mitsubishi („džíp“) lezeckého týmu HZS MSK z Ostravy-Poruby.

Muž z Ostravy byl na nosítkách uložen na zadní výklopnou část vozidla a převezen zhruba 300 metrů k vrtulníku, který jej transportoval do nemocnice. Podle odhadu zasahujících měl hmotnost (tedy „vážil“) minimálně 130 kilogramů.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet