Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zasloužilý hasič pokřtí knihu vzpomínek

Hodějice na Vyškovsku budou v sobotu 18. září dějištěm slavnostního křtu knihy Jana Červinky Proč jsem se stal hasičem.

Autorem knihy je hodějický rodák, jednaosmdesátiletý Jan Červinka, který většinu života prožil jako hasič a po odchodu do důchodu dosud podniká v oblasti požární ochrany. Členem sboru dobrovolných hasičů v Hodějicích Jan Červinka se stal již v roce 1945. Dráhu profesionálního hasiče zahájil v roce 1964, kdy nastoupil na krajský výbor Svazu požární ochrany v Brně.

O dva roky později přešel jako okresní velitel SPO do Vyškova, kde působil do roku 1974. V tomto roce přesídlil do Uherského Hradiště, kde budoval požární útvar a byl až do svého odchodu do důchodu v lednu 1990 okresním velitelem SPO.

V knize vzpomínek autor popisuje řadu osobních zážitků z činnosti dobrovolného i profesionálních hasiče včetně velkých požárů a dalších událostí, kterých se zúčastnil většinou jako velitel zásahu. Podrobně popisuje například zásah u dvou událostí, které se tehdejší režim snažil před veřejností utajit a bagatelizovat. Jednalo se o zásah po zřícení výrobní haly podniku Mesit v Uherském Hradišti-Mařaticích v listopadu 1984, při kterém hasiči z trosek vyprostili 29 zraněných lidí a poté i 19 obětí neštěstí. Dále o požár zemědělských chemikálií v objektu bývalé cihelny v Kyjově-Boršově v lednu 1988, na který řada obyvatel z okolí doplatila zdravím.

Jan Červinka čtenářům přibližuje i své dlouholeté aktivity při rozvoji požárního sportu a při organizaci řady domácích i mezinárodních soutěží, a setkání s hasičskými legendami.

Při příležitosti vydání knihy se v sobotu 18. září od 10 hodin v Hodějicích uskuteční přátelské setkání hasičských funkcionářů, zasloužilých hasičů a dalších hostů. Účastníci setkání položí květiny k pomníku zasloužilých hasičů na místním hřbitově. V 11.30 hodin bude za účasti autora následovat slavnostní křest Knihy Proč jsem se stal hasičem.

Foto: www.veslavkove.cz

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je

Sdílet