Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

LUKAS eDRAULIC – nová generace vyprošťovacích nástrojů s elektrickým pohonem

eDRAULIC se zcela obejde bez pohonného agregátu a hadic. K provozu zařízení eDRAULIC je zapotřebí pouze běžná elektrická zásuvka 230 V.

Firma LUKAS, výrobce hydraulických vyprošťovacích zařízení, seznámila na veletrhu Interschutz 2010 v Lipsku odbornou veřejnost poprvé s úplně novým výrobkem: světové prvním plnohodnotným vyprošťovacím systémem eDRAULIC, který se zcela obejde bez pohonného agregátu a hadic. Tento systém představuje nové měřítko pro vyprošťování osob z dopravních vozidel, protože poskytuje záchranným týmům zcela nové možnosti.

Pohon zajišťuje elektrický kabel nebo lithium-iontový zdroj
K provozu zařízení eDRAULIC je zapotřebí pouze běžná elektrická zásuvka 230 V k tomu, aby nástroje pracovaly se stejnou silou a rychlostí jako za pomoci rozměrných a těžkých agregátů s benzinovým nebo elektrickým motorem.

Podle volby poslouží k provozu nástrojů při rovnocenném výkonu alternativně i lithium-iontový zdroj. Díky propracovanému elektrohydrau­lickému systému dosahují nové nástroje minimálně stejný výkon jako běžné vyprošťovací systémy s agregáty a hadicemi. Jako vůbec první nabízí firma LUKAS dodávky kompletních sad v provedení: nůžky, rozpínací nástroje a přímočaré rozpínací válce.

Velká volnost pohybu při záchranných akcích
Se zdroji elektrické energie (Lithium-Ion) lze vyprošťovací systém eDRAULIC použít i bez kabelů a s plným výkonem. Pro záchranné týmy to znamená osvobození od všech omezení, např. při záchranných pracích při hromadných nehodách anebo při nasazení ve větší vzdálenosti od silnice. Vyprošťovací práce tak mohou s nástroji eDRAULIC probíhat rychleji a přizpůsobivěji.

Jednoduchá obsluha šetří drahocenný čas
Nástroje se uvádějí do provozu stiskem tlačítka a mohou okamžitě pracovat. Změna pohonu – kabel nebo zdroj – se provádí velmi jednoduše, jedním hmatem. To šetří významně čas při zahájení záchranné akce.

Úspora váhy a místa v zásahových vozech
Protože při použití technologie eDRAULIC odpadají agregáty a hadice, dochází k výrazným úsporám místa v zásahových vozech, které pak může být využito jinak. Nová technologie přináší rovněž snížení váhy cca o 50% ve srovnání s dosavadními vyprošťovacími sadami.

Naše redakce vám přinese i podrobnější recenzi o tomto zajímavém zařízení. Vyzkoušíme ho na vlastní kůži.

Co si myslíte o této zajímavé novince? Má tento systém budoucnost? V jaký situacích podle vás najde uplatnění? Pokud i vás něco zajímá, napište svůj názor nebo postřeh do diskuze pod článkem. Poraďte nám na co se zaměřit při podrobnějším tes­tu.

Další informace jsou k dispozici u autorizovaného zástupce výrobce LUKAS v České republice:

LUKAS, společnost s ručením omezeným
Tel: 267 280 111
E-mail: info@nordstahl.cz

Komerční prezentace

Sdílet