Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Chrudim bodovala v Telčském pětiboji

IX. ročník hasičského pětiboje v TFA se uskutečnil včera v areálu požární stanice Telč. Zúčastnilo se ho i družstvo z Pardubického kraje, z centrální požární stanice Chrudim.

Soutěž spočívá ve splnění následujících disciplín:

Závodníci musí vynést dvě hadice „B“ do druhého poschodí a uložit je do připravené přepravky. Poté musí pomocí lana vytáhnout 20 kg závaží ručkováním (ne taháním přes parapet) do 2. poschodí a odložit na určenou podložku. Dále překonat bariéru o výšce 2 m. Pomocí úderů 6,5 kg těžké palice přemístit závaží o váze zhruba 75 kg ve vodících ližinách v délce 1,5 m.

Hasiči poté musí přenést 2 ks barelů o hmotnosti přibližně 2 × 20 kg na vzdálenost 7 m a odložit (ne upustit). Provést 60 úderů celkem střídavě nahoru a dolů v hamerboxu. Ze simulovaného místa „požáru“ přemístit figurínu vážící přibližně 75 kg na vzdálenost 30 m a odložit za vyznačenou hranici. Figurínu transportovat obouruč tažením.

Na závěr ne příliš lehkého závodu uchopit uzavíratelnou proudnici zavodněného vedení dvou hadic „C“ a natáhnout na vzdálenost 20 m a následně provést výstřik na srážecí terč skrz bariéru s oknem.

Všichni hasiči absolvují všechny disciplíny v předepsané výstroji s nasazeným dýchacím přístrojem a upnutou ochrannou maskou a spuštěným vzduchem.

Jak to vlastně dopadlo?

Družstvo HZS Pardubického kraje z centrální požární stanice Chrudim startovalo ve složení: František Hegr, Milan Hodek a Ondřej Kout. V kategorii HZS jednotlivců obsadili z celkového počtu 16 závodníků: Milan Hodek 8. místo, Ondřej Kout 11. Místo a František Hegr 13. Místo.

V kategorii HZS družstev obsadili chrudimští hasiči krásné 4. místo.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

Sdílet