Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Aktualně od Vás.....

Sbíráme Vaše názory, články a předkládáme čtenářům. Názory čtenářů nejsou názorem ani stanoviskem redakce pozary.cz . Přesto stojí přečíst si co Vaše klávesnice vykouzlila.

Neratovice
Trosky, bahno, odpadky, mršiny, choroboplodné zárodky, infekce, epidemie… Taková spoušť zůstala v Čechách po historické povodni. Zejména větší města na dolním toku Labe trpěla v teplých dnech nedostatkem účinných dezinfekčních prostředků. „Chybí zejména prostředky na bázi chloraminu,“ prohlásili starostové Ústí nad Labem a Děčína.
Právě v těchto kritických dnech začala neratovická Spolana vypouštět do vzduchu i do Labe desítky tun chlóru, látky, která spolehlivě ničí nejen mikroorganismy, ale v patřičné koncentraci též kytovce, a tlustokožce, o lidech nemluvě.

Tomu se říká pomoc. Vedení závodu přitom bylo tak skromné, že se ke svému šlechetnému činu dlouho nechtělo přiznat.
A co se stalo?
Když vše vyšlo najevo, začali nevděční občané i orgány činné v trestném řízení obviňovat Spolanu z obecného ohrožení. Tomu se říká nevděk. Pro dobrotu – na žebrotu.


Standa
Věkem mlíčňák, ale měřeno délkou pobytu ve vládách již starý mazák Standa „Baby“ Gross se o povodních změnil v akčního hrdinu. Navlékl se do policejního trika a kombinézy, nasedl do vrtulníku a vydal se na turné po místech, kde to smrdělo. Zaletěl i do Neratovic, odkud informoval národ, že se nic nestalo a vše je v pořádku.
I když nakonec musel vzít na vědomí skutečnost, že celková škoda bude obrovská, neztratil optimismus. Na otázku, jak hodlá vláda zlikvidovat následky povodní, aniž zvýší už tak hrozivý státní dluh, odpověděl: „Budu chtít, abychom v tuto chvíli přišli třeba i s nějakým docela revolučním návrhem.“
A hrome. Že by špidlovci na Grossův popud zavedli daň z oken? To už tady přece bylo, alespoň v raně novověké Anglii. Při Grossově důmyslnosti není rovněž vyloučeno, že navrhne zadlužit se až po uši a pak vyhlásit měnovou reformu.
Sdílet