Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva požáry za víkend

Nejen pro jednotku dobrovolných hasičů z Obecnice byl tento víkend velmi náročný. V sobotu v poledne jsme vyjížděli k požáru bývalého skautského tábora, který hořel již podruhé během 14 dnů. Díky všímavosti hlídky Policie ČR, která projížděla kolem, byl zjištěn pohyb dvojice osob v tomto areálu. Zároveň byl zaznamenán začínající požár, který byl úmyslně založen. Na místo byla povolána JSDHO Obecnice a HZS Příbram. Včasným zásahem se podařilo zachránit skoro celou dřevěnou stavbu a zároveň bylo zamezeno rozšíření požáru na lesní porost, který se nachází v těsné blízkosti.

V neděli, 19. 9. 2010 v 5.50 hod. byl vyhlášen požární poplach na kontejner odpadu v Obecnici. Již při výjezdu nám bylo jasné, že se bude jednat o požár většího rozsahu. Nad obcí se vznášel veliký černý mrak a plameny byly vidět téměř přes celou Obecnici. Obavy hasičů se potvrdily při příjezdu na místo zásahu. Okamžitě byly povolány další posilové jednotky – z Trhových Dušníků, Bohumína, Březových Hor a Příbrami 1. Ještě před příjezdem posilových jednotek jsme společně s HZS Příbram vytvořili dva bojové úseky. Zásah komplikoval hustý dým, který se tvořil při hoření pneumatik, plastů, poblíž stojících starých aut a sedaček. Museli jsme postupovat velice opatrně, jelikož jsme zjistili, že se v ohnisku nachází i sudy s vyjetým olejem.

Vzhledem k tomu, že v těsné blízkosti se nachází Obecnický potok, byla při zásahu použita dýchací technika a ekologická smáčedla. Preventivně jsme v potoce rozložili nornou stěnu, aby zachytila případné ropné produktu. Na místě zasahovala i Policie ČR.

Bylo zřízeno několik čerpacích stanovišť a dálková doprava vody. Dodávka vody byla zajištěna kyvadlově pomocí velkokapacitních cisteren. Vzhledem k náročnosti zásahu a zadýmení okolí, bylo nutné pravidelně střídat zasahující jednotky. Po lokalizaci byl na místo povolán bagr, který zbytky skládek rozhrabával. Tyto pozůstatky byly následně dohašovány.

Samotný zásah byl ukončen ve 13 hodin. Na místě ještě zůstala vozidla JSDHO Obecnice a Příbram 1, které bylo po 20 minutách posláno zpět na základnu. Požářiště bylo předáno majiteli s tím, že bude vše ještě kontrolováno členy jednotky Obecnice.

Chtěl bych touto cestou velice poděkovat všem zúčastněným jednotkám a našim děvčatům, zajišťujícím pitný režim. Zároveň děkuji i našemu místostarostovi, který se postaral o pravidelné dodávky pitné vody z lesní studánky.

Příčinu požáru na místě zjišťoval vyšetřovatel HZS. Vzhledem k rozsahu a hoření převážně pneumatik a plastů, se bude jednat nejspíše o úmyslné založení. Jelikož se jednalo o materiál z použitých aut, škody na majetku žádné nevznikly.

Text a foto: velitel zásahu Petr Juříček

Sdílet