Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

O hasiče byl na Dnech NATO zájem

Na několik tisíc se dají odhadovat počty zájemců, kteří si v sobotu 18. 9. 2010 přišli prohlédnout v rámci prvního ze dvou Dnů NATO 2010 společnou česko-slovenskou expozici profesionálních hasičů z obou zemí. Na mošnovském letišti byla tato expozice zaměřena na vyhledávání, vyprošťování a záchranu osob především při přírodních katastrofách, zemětřeseních či závalech.

O víkendu se zde představuje v sekci integrovaného záchranného systému Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK) se svým USAR odřadem – tedy vyhledávacím a záchranným týmem, který je schopen během několika hodiny vyjet na pomoc do zahraničí minimálně v rámci Evropy. (Vedle Moravskoslezského kraje má v ČR takový odřad už jen Praha.)

Svou vyprošťovací techniku zde předvádí také Záchranný útvar HZS ČR z Hlučína a premiérově i slovenští hasiči – Záchranná brigáda profesionálních hasičů ze Slovenska – z Žiliny. I ti zde předvádějí svůj USAR odřad.

Hasiči přivezli na plochu letiště dopravní a nákladní vozidla, terénní a lezecké speciály a nejrůznější vyprošťovací techniku – speciální vyprošťovací tank VT 72 B (Hlučín), těžký vyprošťovací automobil AV 30 (Hlučín) a mobilní jeřáb Liebherr 55 (Žilina). Vedle velkého zájmu posloužily desítkám osob i jako neobvyklá tribuna při ukázkách armády, policie a dalších bezpečnostních a záchranných složek na ploše letiště.

V okolí a uvnitř stanů USAR týmů si zájemci mohli vyzkoušet ovládání štěrbinové kamery a přístroje Delsar, určených pro pátrání po osobách pod sutinami, zajímaly je pily na beton a železo a další citlivé přístroje a nástroje, sloužící k rychlejší záchraně zasypaných osob – lezecká technika, žebříky, navijáky…

Představuje se zde také mobilní operační středisko (MOS) HZS MSK, plně vybavené technologiemi jako „kamenné“ operační středisko. MOS umožní osobní kontakt operátorů hasičů s velitelem zásahu a jejich účast přímo na místě události, hlavně většího rozsahu a délky zásahu.

V sousedství hasičských záchranářských složek je postaven stan prevence, kde si zvláště malí návštěvníci během soboty vyzkoušeli zásahové vybavení hasičů a získali materiály s problematikou prevence před požáry a problematikou ochrany obyvatel. Pokud odpověděli na kvízové otázky či se zapojili do speciálního pexesa, obdrželi jako dárek samolepky či papírové vystřihovánky hasičských vozidel.

Byl zde také prezentován úspěšný preventivně výchovný program HZS MSK „Výchova dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva“, jehož logem a maskotem je zelený dráček „Hasík“. Tento program získal významné ocenění v soutěži Hasič roku 2009 – v kategorii Projekt roku 2009 byl vyhodnocen jako nejlepší v České republice.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí HZS Moravskoslezského kraje

Foto: Tomáš Lach

Sdílet